Säkerhetskopiering

31Jan10

Säkerhetskopiering kan vara ganska komplext. Mitt råd i förra bloggposten är långtifrån tillräckligt utan snarare lite av en nödåtgärd, så att du i alla fall har gjort någonting. På jobbet har vi superdupersystem med dubblerade diskar och säkerhetskopior för varje timme. Jag har inte sett fakturan på det, men jag misstänker att det hamnade i samma prisklass som en hygglig villa. I alla fall är det knappast något man kan ha hemma.

Vattenskadad dator. Jag hoppas ägaren hade en säkerhetskopia på alla data. Foto: IBAS

Först bör du fundera på vad du har att säkerhetskopiera. Främst handlar det om dina egna data. Sånt som du har producerat själv, alltså bilder, texter, presentationer, kalkyler eller vad det nu kan vara. Sånt du enkelt laddar ner eller som du har på original-CD behöver du knappast säkerhetskopiera, så skippa operativsystemet och dina program. Eventuellt kan det vara smart att spara diverse inställningar — i alla fall om du har gjort en massa specialinställningar. I Ubuntu ligger de viktigaste inställningarna i katalogen /etc.

Nästa fråga är hur ofta du behöver säkerhetskopiera. Det beror ju lite på hur produktiv du är och hur mycket jobb du har ”råd” att förlora. På mitt jobb kan man alltså få tillbaks varianter på sina filer timme för timme. På de flesta håll kör man backup på natten, tror jag, men hemma kanske du klarar dig med en gång i veckan?

Man kan också välja mellan att kopiera rubbet, total backup eller att bara kopiera de filer som har nyskapats eller ändrats, inkrementell backup. Den första varianten tar längre tid att göra och tar mer plats. Den andra är bökigare att återställa.

Nästa fundering är förstås hur det hela ska kunna gå till. Förr var det vanligt att folk säkerhetskopierade på disketter, men i och med att filerna blev allt större blev det ohållbart. Att bränna på CD eller DVD-skivor kan vara ett alternativ. USB-minnen och lösa hårddiskar är också tänkbara och överkomliga möjligheter. Molnlösningar som Ubuntu One och DropBox har nog framtiden för sig.

Att kopiera till en annan disk i samma dator är smidigt, ännu mer smidigt om man trixar till ett så kallat RAID-system, så att det sker automatiskt och kontinuerligt, men det är också lite riskabelt som enda backuplösning. Vid brand, stöld, virusangrepp och strömspikar riskerar båda diskarna att förstöras eller försvinna samtidigt. I stället eftersträvar vi en lösning där backupen finns långt ifrån datorn, väl skyddad i en annan lokal. Har man flera datorer kan man i alla fall se till att de viktigaste filerna finns i mer än en burk.

Sen får man fundera lite på hur man fungerar som människa. Är man sådan som gärna skjuter upp det som inte är fullständigt tokakut, eller väldigt kul,  till morgondagen (och då är någonting annat tokakut) riskerar det här med säkerhetskopiering att aldrig bli av. I så fall måste du försöka trixa till en enkel och smidig lösning som fixar det här automatiskt medan du sover eller gör något annat.

Jag måste erkänna att det här med säkerhetskopiering är ett av mina dåliga samveten, även om jag har rätt hyfsad koll rent teoretiskt på hur det borde funka. Tipsa gärna om dina lösningar, program som du använder och så.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


6 Responses to “Säkerhetskopiering”

 1. 1 Harlekin33

  Hoppas att Bluraybrännarna snart blir billigare så man får råd att skaffa en! (Jag längtar)

  Funkar dom förresten till Ubuntu?

 2. @Urban: För egen del trivs jag väldigt bra med att använda backuptjänsten tarsnap (http://www.tarsnap.com/). Den fungerar ungefär som gamla hederliga tar, med den ”lilla” skillnaden att istället för att skapa tar-arkiven som filer (eller databand) så får man nätlagrade arkiv. Detta i kombination med trevligheter såsom kryptering, datadeduplicering, etc.

  (Även om det måhända inte är den perfekta lösningen för den målgruppen som den här bloggen vänder sig till.)

 3. 3 Maths

  Mappen Dokument använder jag rsync för att kopiera till ett USB-minne, som är formaterat i ext2. Anledningen till att jag kör ext2 och inte fat, är att jag vill ha kvar tidstämplar och rättigheter.

 4. 4 urbananjar

  Folk på Facebook kommenterar och berättar om TimeMachine som tydligen är ett utmärkt backup-program för Mac. Får nog ta och testa det.

  Vad har vi för Windowsfolket?

 5. 5 urbananjar

  Vill också alldeles särskilt uppmana mac-folket att säkerhetskopiera just nu. Vi hade tre kraschade macar på jobbet idag. Känns som för många för att vara en slump. Är det en uppdatering som gått snett?


 1. 1 Jävlar, jävlar, jävlar — diskkrasch « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: