En säkrare dator

30Jan10

Jag har tidigare skrivit om några av de otäckheter som kan drabba din dator — och ännu viktigare, som kan drabba de data du har i den. Nu börjar vi titta lite på vad du kan göra åt eländet. Jag börjar med enkla saker som du kan göra nu. Åtgärder som dessutom passar bra oavsett om du kör Windows, Mac eller Ubuntu.

Säkerhetskopiera!

Oavsett om du drabbas av hårddiskkrash, egen klantighet, virus eller får datorn kapad är en färsk säkerhetskopia guld värd. Helst ska du kopiera alla dina filer ofta, till något medium långt bort. Men det kan vara dyrt eller arbetskrävande. Vi skippar det så länge och räddar de allra viktigaste filerna nu (Manuset till din roman, C-uppsatsen, de allra finaste bilderna från bröllopet eller vad det nu är). Enklaste sättet är att helt enkelt skicka filen som en bilaga till ett mail du skickar till dig själv. Förutsättningen är att du har ett mailkonto där mailen sparas någon annanstans. G-mail och Hotmail funkar så, exempelvis.

Uppdatera!

Nästa självklara steg är att uppdatera programmen i din dator. Alla program innehåller säkerhetshål som kan användas av skumma typer för att kapa din dator eller fylla den med ohyra. Okända säkerhetshål är inget större problem, men när kunskapen om säkerhetshålen börjar sprida sig är det brådis att täta till dem. Då släpps uppdateringar, som med Internet Explorer härförleden, men det är ditt jobb att se till att de installeras i din dator.

Byt lösenord!

Jag har sett många urkassa lösenord. ”Bodil” är till exempel inget vidare lösenord. Inte heller ”Tuborg” eller ”vinter”. De är lite för korta, står i ordlistor och innehåller varken siffror eller specialtecken. ”Bodilgroda” är i alla fall långt nog och står inte i någon ordlista. Meningen är att hitta en fullständigt ologisk, galen, kombination, som ingen kan gissa. Byter vi ut några tecken mot siffror och specialtecken och petar in någon fler versal blir det riktigt hyfsat, till exempel ”B0d!lgRod@”.

Även om du använder lite bättre lösenord, går de att knäcka. Ha olika lösenord till olika saker. Unika lösenord till riktigt viktiga saker och något annat lösenord till forum, Facebook och liknande.

Klicka inte på vad som helst!

Ladda inte ner vad skit som helst från nätet. Klicka inte på popupfönster som dyker upp. Tro inte att man kan vinna utan att delta i ett lotteri eller att någon oanmält och frivilligt letar upp virus i din dator. Se också upp med bilagor som kommer med eposten. Och var inte en sån k*tbock! Skickar någon en fil som heter ”Lady_Gaga_Naked.jpg.exe” eller nåt liknande, så är det inte en bild. Det är ett program som sannolikt gör något elakt med din dator. Stäng och släng! Kritiskt tänkande kommer man långt med.

Antivirusprogram

Ett antivirusprogram bör man ha och det ska vara uppdaterat. Det gäller definitivt om man kör Windows. Kör man Mac eller Ubuntu kan man eventuellt hoppa över, men aldrig i Windows. Det finns gratisalternativ. Antivirusprogram hindrar dig att köra program med ont innehåll, men de kan ändå finnas någonstans i datorn. Kör en genomsökning av hela datorn någon gång ibland.

Tro inte att du är osårbar

Även om du gjort precis allt jag sagt är inte din dator något toksäkert kassavalv. Snarare har du fixat ett visst minimum av säkerhet. Lika självklart som att borsta tänderna och byta underkläder ibland.

Jag har nog anledning att återkomma till hur du gör en del av de här momenten, men också till hur du ytterligare kan förbättra säkerheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


6 Responses to “En säkrare dator”

 1. 1 Rebban

  Har nyligen köpt mig en extern HD så jag har flyttat över en massa viktiga saker och tack för hjälpen vi dina blogginlägg om säkerhet sr fram emot bloggen varje dag

 2. 2 urbananjar

  En extern hårddisk är en bra sak att ha. Men vill man ha den för säkerhetskopiering är det bäst att koppla ifrån den när man gjort sin säkerhetskopia och förvara den på ett säkert ställe.

  Ifall nån snor din dator snor han nog annars disken också. Samma sak om du får nåt virus som skriver sönder filer, så gör det antagligen det på alla monterade filsystem.

  Sen bör du helst ha MINST två oberoende säkerhetskopior.

  Antag att du har bara en säkerhetskopia, som du uppdaterar på söndagar. Just nu har du en fin fräsch kopia medan det har hänt något ont i din dator, som du inte märkt än. Manuset till din roman ser ut som när Kalle Anka svär ”%&%!”@£)(=*¤” osv.

  Nu är det ju söndag och du ska göra din säkerhetskopiering. Klickety klick…

  Efter några minuter har du trasiga filer i datorn OCH på din säkerhetskopia 😦

 3. 3 Rebban

  Det har du rätt i så det gäller att kolla men just nu har jag bara musik och film , några bilder och dokument så jag klar mig ett bra tag men allt kan ju hända.


 1. 1 Säkerhetskopiering « Ubuntu från början
 2. 2 Jävlar, jävlar, jävlar — diskkrasch « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: