En nyritad karta över helvetet

25Jan10

Vi läser i tidningarna om katastrofen, mötena, hjälparbetet och plundringen. Jag talar förstås om Haiti. Rubrikerna blir allt mindre och nya katastrofer, om än i en annan skala tar över. Det är bäst-före-datum på katastrofer, inte för de drabbade förstås, men för dem som sitter i luftkonditionerade redaktioner eller för oss hemma i den trygga fåtöljen.

Några har förstås rest dit ner för att hjälpa till, heder åt dem, och ännu fler har förstås satt in en liten del av sitt överflöd till hjälpen. Det är bra och nödvändigt. I går blev jag medveten om en komplikation i räddnings- och återuppbyggnadsarbetet och ett hjälparbete som pågått i tysthet.

Tänk dig att du åkt till Haiti för att hjälpa till. Du kommer förstås tillsammans med andra, som en representant för någon organisation, men du har aldrig varit på Haiti. Du har fått en karta tryckt för flera år sedan eller en GPS med en karta som visar en någorlunda välordnad landskapsbild. Men den verklighet du ska agera i ser helt annorlunda ut. Fältsjukhus har slagits upp, gator belamrade med bråte, tillfälliga lägerplatser. Det är den verkligeten du ska hitta i — inte bara som en turist hittar, utan du ska snabbt igång jobba och göra nytta. Du behöver en karta, en bra uppdaterad karta. En karta som vi bara för några dagar sedan inte kunnat föreställa oss. En nyritad karta över helvetet.

Tänka sig. En sån karta växer snabbt fram och sprider sig bland hjälparbetarna. Den uppdateras snabbt och man får kopiera den hur mycket som helst. Det är OpenStreetMap, den öppna kartan. De som har tillgång till en GPS installerar förstås kartan där annars kan man skiva ut eller kopiera någon annans.

Frivilliga kartritare gör den här kartan. Det är möjligt att några finns på plats i Haiti, men de flesta sitter säkert hemma vid sina datorer, på andra ställen i världen och studerar satellitbilder och annat material de fått tillgång till och omvandlar informationen till en karta användbar på fältet. Ett speciellt underprojekt till OpenStreetMap, WikiProject Haiti samordnar arbetet, gör satellitbilder av olika format tillgängliga till kartritarna och levererar ut kartmaterialet i olika format för olika ändamål.

Men jag har ju lite bias. Jag gillar ju OpenStreetMap, liksom jag gillar Wikipedia och Linux. Kanske är det andra som har gjort det här större och bättre? Vilka andra kartor kan vi surfa till?

Jag började fundera, vad har Yahoo och Google gjort här. Vi snackar ju trots allt om företag med stora resurser. Kollade in http://maps.google.com/ och http://maps.yahoo.com/. Yahoo kan vi glömma direkt. Deras karta visar en huvudstaden Port Au Prince som en grå blaffa med två vägar och en järnväg. Satellitbilden de visar är av halvtaskig upplösning (man anar bilar på vägarna) och är från 2008. Google har högupplösta flygbilder — jag tror i alla fall inte man ser enskilda människor på en satellitbild — och en rätt hygglig karta. Bilderna är nytagna, men inget tyder på att kartan är uppdaterad. Jag hade gärna visat dig jämförande bilder här i bloggen, men här kommer förstås också skillnaden mellan fritt och ofritt in. Jag vågar inte ta några skärmdumpar av de här kartorna och satellitbilderna. De är fulla med copyrightmärken.  Du får kolla själv om du inte tror mig helt enkelt.

Jag må säga att OpenStreetMap har gjort ett strålande arbete. Än en gång presterar spridda obetalda entusiaster mer och bättre än rika och välorganiserade storföretag. Men om Google ska hålla sig till sitt motto Don’t be evil, var inte ond, ser de förstås till att göra sina flygbilder över Haiti tillgängliga för OpenStreetMap. (Bönhörd, se kommentar)

Kanske ska vi också lägga ett par nya begrepp på minnet, nämligen kriskartografi och HOT, Humanitarian OpenStreetMap Team.

http://www.openstreetmap.org/

http://www.opengeodata.org/2010/01/14/haiti-openstreetmap-response/

http://www.opengeodata.org/2010/01/24/osm-the-default-map-in-haiti/

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Haiti

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Haiti/Press_info


Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,2 Responses to “En nyritad karta över helvetet”

  1. 1 urbananjar

    Jag ser nu att Google har gjort precis det jag frågade efter: http://www.google.com/relief/haitiearthquake/imagery.html. Heder åt dem!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: