Hoten mot dina data

24Jan10

Min lilla datasäkerhetsskola har nu kommit fram till att fundera över vad som riskerar att hända med din dator och framför allt med de data som du har på den. Det är ju, som vi kom fram till i förra avsnittet, framför allt dina filer, bilderna, texterna osv som du måste försöka skydda.

Enkelt uttryckt är det tre saker du bör bekymra dig över. Att dina data försvinner, att du får ”ohyra” i datorn och att datorn ”kapas” av otäcka typer.

Data kan försvinna av många olika skäl. Hela datorn kan bli stulen eller förstörd av en brand, till expempel, men absolut vanligast är en så kallad hårddiskkrasch. En hårddisk består av rörliga, mekaniska delar som slits. Förr eller senare blir den utsliten. Ibland kan man få en förvarning i form av konstiga ljud, men ofta kommer kraschen som en blixt från klar himmel.

Kraschad hårddisk. Foto: IBAS

Sen finns det mer udda sätt att förlora sina data. Som företagaren som glömde sin portfölj med laptopen i en hotellobby. Där stod den stackars datorn och pep i avsaknad av laddning. Hotellportieren hade emellertid blivit uppskrämd av terror och bomber och ringde polisen. Ordningsmakten ryckte ut med bombvagn, skottsäkra västar, automatvapen och hela klabbet, körde ut väskan till en grusgrop och sköt sönder hela företaget — bokföring, kundregister och hela klabbet förvandlades till pulver!

En annan vanlig företeelse är att folk får ”ohyra” i sina datorer. Ohyran är elaka program, som oftast dykt upp via nätet men också kan smitta via olika typer av lagringsmedier. Förr var det disketter, men nu är det USB-pinnar, CD- och DVD-skivor. Ohyran går under olika namn, som virus, maskar, spionprogram, reklamvara, trojaner, tangentloggare och logiska bomber. Jag tänker inte göra någon uppdelning mellan dem här utan vi konstaterar bara att det är skit som man inte vill ha i sin dator och som i många fall riskerar att göra den obrukbar och ibland också sabbar data som finns på disken eller i nätverket.

En speciell form av ohyra är så kallade hoax. Det är skrämmande, men falska, meddelanden som normalt sett kommer via e-post och varnar för något nytt och särskilt lömskt virus. Mededelandet påstår sig komma från något välkänt universitet eller något storföretag.  Det är skrivet på ett ganska tekniskt språk och du uppmanas skicka meddelandet vidare till alla du känner. Gör inte det! Hoax är en form av bondfångeri, som går ut på att skrämma upp folk i onödan och slösa bort arbetstid och nätkapacitet. Jag upprepar: Skicka INTE vidare!

Kapade datorer är vanligare än man tror. Det man mest hör talas om är folk som försöker ta sig in på statustyngda ställen där det förväntas finnas tunga hemligheter, typ CIA eller NASA eller hos stora företag http://www.youtube.com/watch?v=OvUOd62B1QY. Betydligt vanligare är att alldels vanliga datorer hos alldeles vanliga användare, utan några tunga hemligheter, kapas. De kapade datorerna används sedan ofta av organiserad brottslighet för att exempelvis sprida skräppost eller för att därifrån attackera andra mål.

De som försöker kapa din dator gör det oftast utifrån Internet, men kan de komma åt din dator rent fysiskt är det förstås betydligt enklare för dem.

Förutom att det är läbbigt att få sin dator kapad riskerar du att din internetoperatör stänger av dig från nätet tills du har rensat datorn.

Nu tror jag du vet lite om hur hotet ser ut. Jag kommer längre fram att peka på olika saker du kan göra för att arbeta säkrare vid din dator.

Nu ska du inte tro att allt strul vid datorn beror på att disken håller på att rasa, att du har fått ohyra eller att datorn blivit kapad. Det finns massor med andra skäl till att en dator ”muppar sig”, men det får vi nog också spara till ett annat tillfälle.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Annonser


5 Responses to “Hoten mot dina data”

 1. Den här är också ett sätt att bli av med data på, men hon hade faktiskt turen att de inte träffade hårddisken. http://lilysussman.wordpress.com/2009/11/30/im-sorry-but-we-blew-up-your-laptop-welcome-to-israel/

 2. 2 urbananjar

  Onekligen mer dramatiskt än min story om företagaren, men med ett lyckligare slut.

  Men som sagt de flesta hårddiskar dör snarare av ålderdomssvaghet.

 3. 3 Harlekin33

  BLABLABLA!!!

  TAnkar man ner skit så få man skit!

  Går man på skit så får man skit!

  Men många gör ju det ”so och what”

  Vad vill du göra åt saken?

  Skrika i TV att ”GE FAN I ATT KLICKA OCH TANKA NER SKIT”!

  Folk är dumma och så är det!

  Men…visst…vill du fostra dom så skapa en egen TV-kanal där du varnar dom 24/7

 4. 4 urbananjar

  Jag kan INTE RÄDDA VÄRLDEN, men jag kan förhoppningsvis lära NÅGRA av MINA LÄSARE ett och annat.

  Sen tror jag att en sån tevekanal skulle bli skittråkig. Jag skulle inte orka titta på den själv. Man måste blanda upp innehållet.

  Folk är inte nödvändigtvis dumma för att de inte har fattat just det här. Jag har mött massor med skitsmarta extremt välutbildade människor som ändå soppat till det, fått virus, fått hårddiskkrasch (utan backup), fått sina datorer stulna (utan backup) osv. I bland av ren otur, i bland för att de helt enkelt KAN ANDRA SAKER.


 1. 1 En säkrare dator « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: