Vad är det värsta som kan hända?

23Jan10

Det där med datasäkerhet är stort och komplicerat och det finns inga paketlösningar som passar alla. Det finns heller knappast några hundraprocentigt säkra lösningar — vi har trots allt med människor att göra!

Vi måste också göra avvägningar. På ena sidan av skalan har vi den totala förslappningen med helkassa lösenord, ingen säkerhetskopia och datorn full med ohyra. På den andra sidan av skalan har vi en säkerhetsfascism som folk inte orkar med, i alla fall inte vanliga människor till vardags. Det gäller att hitta ”lagom”

Foto: IBAS

Vad har du att skydda?

Det första man kan börja att fundera på är vad har du att skydda?

Eller vänd på frågan vad skulle konsekvenserna bli ifall du en snögloppig måndag upptäcker att datorn är borta, den är stulen eller har brunnit upp, se bilden ovan. Eller om du upptäcker att den hackats eller blivit full med ohyra och att allt på disken är sabbat.

Enklast är kanske att se konsekvenserna som kostnader.

Vad skulle det kosta att köpa en ny dator?

Vad skulle det kosta att skriva om den där C-uppsatsen som snart skulle lämnas in? Ett halvårs studielån till, ifall ens CSN går med på det. Är det en utredning du skrivit på jobbet blir det antagligen väsentligt dyrare…

Vad skulle det kosta att ta om dopbilderna på Lillan? (hmm, lättare sagt än gjort ifall hon nu är en sexåring med glugg mellan tänderna.) Bröllopsbilderna blir inte heller lika romantiska några rynkor, gråa hår och kilo senare. Inte så lätt att sätta en prislapp, kanske, men försök.

Bilderna från den där semesterresan tar man ju gärna om, men det kostar en slant och blir ju inte samma bilder som förra gången.

Vad skulle det kosta om sängkammarbilderna på dig och din partner plötsligt började cirkulera på Piratbukten? Pallar förhållandet för det? Kan du ha kvar ditt jobb och dina uppdrag?

Sen har vi själva pinsamheten, jag tror företag kallar det goodwill. Jag menar vem vill sätta in pengarna på en bank som blir hackad? Schhhh, säg inget! Det är nog lite som att ha haft inbrott hemma. Det känns ju inte vidare kul att till exempel ofrivilligt ha lånat ut sin dator till nån pedofil eller till organiserad brottslighet.

Även rätt triviala angrepp och skador brukar sluta med att du måste installera om datorn. Bara en sån sak. De flesta tycker att det är ungefär lika kul som att dra ut tänder utan bedövning och det kan lätt ta en helg om man inte har vanan inne och alla grejor på plats.

Du behöver inte precis ha ritningarna till nästa version av JAS-planet i datorn eller ditt partis hemliga planer inför valrörelsen, för att det ska bli dyrt och besvärligt ifall något ont händer din dator. Börjar du kanske rent av inse att själva datorn är den billiga delen i sammanhanget. Kanske dags att bättra på säkerheten ett snäpp eller två? I så fall håll koll här, fortsättning följer…

Se även: Har man bara bälte kan man köra på fyllan i hundraåtti

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,

Annonser


One Response to “Vad är det värsta som kan hända?”


  1. 1 Hoten mot dina data « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: