Att känna igen BRA program

23Jan10

När man jämför program ser man ofta till hur många olika saker man kan göra med programmet. Om man kan göra hundra saker med GIMP och hundrafem med Photoshop så skulle Photoshop alltså vara bättre. (Antalen är förstås bara påhittade på en höft)

Följden blir också den att programutvecklarna utvecklar fler och fler finesser för att sälja nya versioner i stället för att förfina och förbättra det som redan finns. Programmen blir större, tyngre, tar längre tid att starta och kräver mer minne och processor — inte sällan blir de också krångligare att använda. Den här tendensen är väl störst på den kommersiella sidan, men öppna program går långtifrån fria från den här kritiken.

När jag jobbar med bilder är det oftast två saker jag gör. Jag beskär bilden för att ta bort oväsentligheter och jag anpassar bildstorleken till användningsområdet. Bilder hit till bloggen ska till exempel vara max 420 pixel breda. Jag använder alltså två av de hundra finesserna i GIMP. Jag startar alltså 98 saker i onödan vilket tar tid, minne och kraft.

Jag kunde förstås använda Photoshop i stället, bortsett ifrån att det inte finns till Ubuntu och att det kostar som en hygglig systemkamera med tillbehör, men då skulle jag behöva dra igång ännu fler onödigheter för att göra två enkla saker.

Okej, det händer att jag gör mer avancerade saker med GIMP, men det programmet är gott och väl överkvalificerat för mina behov.

Jag gillar principen att program ska göra en sak och göra den saken bra, men tendensen är snarare program som blir mer och mer mångsysslare. Bearbeta bilder i ordbehandlaren, peta in kalendern i e-postprogrammet — Bah, jag är skeptisk!

Många små lätta och nätta program som gör precis det du behöver är nog snarare min idealbild. Behöver man göra två saker får man koppla ihop dem. Terminalen i Ubuntu och på Macen ger tillgång till många såna fina specialiserade verktyg och illistiga sätt att koppla ihop dem. Inte direkt busenkelt för nybörjaren, men en guldgruva att utforska när du blivit varm i kläderna.

Firefox är ett exempel på program som i sin grundversion är ganska enkla och fattiga på finesser, men som du kan utöka själv med plugins efter intresse och behov. Det är nog en ganska bra tanke.

Jag tror det kan vara en bra idé att när man letar program inte tvunget jaga det som kan mest utan att i stället leta efter ett som kan det du behöver, oavsett om du jagar efter något att köpa eller ett öppet program att ladda ner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


One Response to “Att känna igen BRA program”

 1. 1 Frank

  Ska du bara ändra storlek på bilden så rekommenderar jag dig att prova på terminalen:
  convert -resize 420 1024px-orginal.jpg 420px-bild.jpg

  Vilket går betydligt snabbare än att starta upp GIMP 😉

  Beskära går säkert med något kommando, inget som jag vet om dock. Men du har rätt i att The GIMP känns stort och klumpigt, skulle gärna skriva en egen variant om någon påvisade ett vettigt GUI-toolkit ( Dvs. inte GTK, QT, WxW, Motif ) som inte är klumpigt, har spanat på FLTK men det ger inte ett ”native” utseénde, dvs. att det ser ut som man är van vid.

  Skulle vilja tipsa om ”Guake Terminal”, mycket behändigt program för att ha en Terminal öppen hela tiden utan att den är i vägen (Går väl med Ctrl+alt+F7 – F1 med, men mera klumpigt).

  Ps. kolla inte in min hemsida på åtminstone en månad; väldigt ouppdaterad. 😉 Ds.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: