Open-PC en dator byggd av linuxgemenskapen

22Jan10

Oftast brukar det gå lätt att installera Ubuntu eller någon annan linuxvariant på vilken PC som helst, men det händer att det djävlas. En del komponenter kan vara knepiga att få igång på vissa datorer.

Vad det beror på är att leverantörerna till diverse komponenter inte alltid är så bra på att leverera specifikationer på hur deras prylar funkar. Det kan röra vissa grafikkort, vissa trådlösa nätverkskort, en del 3G-donglar osv. Utan öppna specifikationer blir det avsevärt svårare att skriva vettiga program som funkar med prylen.

Vissa leverantörer levererar i stället en sluten linuxdrivrutin till sin pryl. Det är bättre än ingenting, då kan man i alla fall få igång prylen, men det är inte optimalt. Öppenkällkodsfolket kan ju inte laga fel och förbättra drivrutinen utan man ligger i händerna på en leverantörs godycke, om det ska komma några förbättringar eller buggfixar.

Det finns väldigt gott om hårdvara som funkar ypperligt med Linux, med bara öppna drivrutiner, men när man köper en dator är det inte så lätt att få veta vad som sitter i den och om just dessa prylar uppträder civiliserat. Dessutom blir man oftast tvungen att betala ”microsoftskatt”, det vill säga man blir tvngen att betala för Windows och ofta en hel del andra medskickade program som man inte tänker använda.

Open-PC är ett projekt som försöker råda bot på de här problemen. De släpper om ungefär en månad en dator som är byggd och specificerad av oppenkällkodsfolket själva.

Den första datorn blir en stationär burk med en acceptabel prislapp 359€, vilket bör bli 3667 kronor ungefär. Jag är lite osäker på om det  tillkommer moms. Tekniska specar finns på projektets webbsida och det ser ut att vara en hygglig burk för normalt bruk, men ingen värstingmaskin för spel eller tunga beräkningar.

Datorn kommer med Linux och fönstersystemet KDE. Jag har inte kunnat utläsa vilken linuxdistribution man bygger på, men jag hoppas att man byggt på någon av de större och mer etablerade, som har en väl etablerad gemenskap.

http://open-pc.com/


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,2 Responses to “Open-PC en dator byggd av linuxgemenskapen”

 1. 1 Maths

  Atom N330 1,6GHz Dual-Core Processor
  3GB RAM
  160GB Hårddisk
  Intel Graphics Media Accelerator 950
  Mini ITX-Case
  250watt nätagregat

  Man köper bara till tangentbord, mus och skärm.

  Det verkar vara OpenSUSE. Men det går säkert att installera Ubuntu på den om man vill det. 😉

  Och 10 euro går som donation till KDE-projektet.

 2. 2 urbananjar

  Ja, det verkar kunna bli en riktigt trevlig maskin, inte oävet utseende heller. Som sagt, det går säkert att köra Ubuntu på den och om inte annat har SuSE ett grundmurat gott rykte (om det nu Maths tolkar det hela korrekt)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: