Har man bara bälte kan man köra på fyllan i hundraåtti

21Jan10

Nä, det är förstås inte som jag skriver i rubriken. Trafiksäkerhet är mycket mer komplext än att allt löser sig om man bara har bälte. Mycket handlar om beteende och attityder, hastigheter, nykterhet, hänsyn, men det handlar också om tekniska lösningar som 2+1 vägar, bra däck, ABS-bromsar och mycket mer.

När det kommer till datasäkerhet tänker många som rubriken. De tror att man kan köpa datorsäkerhet i ett paket, till exempel genom att installera ett antivirusprogram eller en brandvägg.

Inget fel i bilbälten, antivirusprogram eller brandväggar, men de löser inte hela klabbet. Om du nu installerar snabbfixen till Internet Explorer i kväll, så betyder det inte att du kan slå dig till ro.

PC För Alla körde häromdagen en lösenordsbytardag och det var ju ett bra initiativ, men deras 33 smarta tips för säkrare-lösenord innehöll rader av korkade förslag. Ett lösenord ska till exempel..

  • INTE stå med i någon ordlista – och då hjälper det inte om ordlistan är på ryska eller polska. Jag förklarar varför en annan gång.
  • Inte ha någon anknytning till dig själv, ditt jobb, dina hobbies, ditt ex, din vovve eller dina föräldrar — sånt går att ta reda på och antagligen strör du själv uppgifter om det på Facebook, i forum och på din blogg.
  • Vinter10 är så standardmässigt att man bara storknar.
  • Teman är lätta att avslöja om man knäckt ett lösenord; Vet du att någon har LukeSkyw@lk3r på hemmadatorn är det inte svårt att gissa på DarthV@d3r på jobbet.

Givetvis ger man inte bort sitt lösenord till NÅGON, framför allt inte till främmande personer, som här. Folk som gör på det viset  är så korkade att de inte borde få ha dator, de borde tvingas att lämna in den på polisstationen och få kvittera ut en skrivmaskin i stället.

På samma sätt tar man sig för pannan inför alla finter folk går på:

Du har vunnit en Milj000000n!

Klickade du på länken? Hade du köpt någon lott? Tror du jag har en miljon, som jag dessutom är beredd att ge till dig? Sällan kompis! Glöm det, men många klickar på länkar i konstiga annonser och mail från vilt främmande personer. Sånt kan innehålla vad skit som helst.

Du har virus, installera Antiviruz 2010, så tar vi bort det gratis

Du har antagligen inget virus, men du får om du klickar! Garanterat! Internet är fullt av bondfångerier!

En ny Volvo är betydligt säkrare än en folkabubbla från -63, men det betyder inte att du får sluta tänka för att du köpt en Volvo. Inte heller att alla som kör en bubbla från -63 kommer att köra ihjäl sig. De flesta som kör en så gammal bil kör den säkert försiktigt, med kärlek, ganska korta sträckor och på mindre trafikerade vägar.

På motsvarande sätt är Ubuntu ett betydligt säkrare operativsystem än Windows, men det betyder inte heller det att du får sluta tänka ifall du har bytt upp dig. Säkerheten byggs av en mångfalld av handlingar, attityder och prylar. Ett bra steg är att byta operativsystem, eller i alla fall webbläsare, men det är bara början.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,

Annonser


One Response to “Har man bara bälte kan man köra på fyllan i hundraåtti”


  1. 1 Vad är det värsta som kan hända? « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: