Man får hata trädgårdsskötsel – forumets värdegrund

14Jan10

De flesta forum bygger runt någon idé eller ett intresse. Det kan vara någon politisk ideologi eller en religion, men ofta är det mer en hobby, en artist man gillar, ett bilmärke eller en viss programvara. Forumen har vart och ett sin värdegrund, ibland tydligt uttryckt, men lika ofta underförstådd, och den får man gärna ifrågasätta — någon annanstans.

Ingen förbjuder dig att uttrycka ett ditt hat mot trädgårdsarbete, men du gör nog bäst i att inte uttrycka det just på ett trädgårdsforum.

Ingen hindrar dig att tro att världen skapades av ett flygande spagettimonster, men den tron har knappast i ett kristet forum att göra.

De som blir åthutade när de propagerar för någon annan produkt, hobby, religion eller ideologi i ett forum brukar ofta gapa om angrepp på yttrandefriheten, men det är tvärt om. Yttrandefriheten ger dem rätt att starta ett eget forum — men ingen rätt att snylta på och sabotera någon annans.

Ingen skulle väl ge sig till att propagera för ateism mitt under högmässan i en kyrka eller att agitera för moderaterna på ett vänsterpartimöte. Gemenskaper på nätet är rätt lika sina motsvarigheter i verkligheten.

Ofta är forumet trots allt rätt så toleranta mot avvikande åsikter, i alla fall om man uttrycker dem med respekt, måtta och tolerans, men den som är tjatig och oförskämd vinner ingen respekt för varken sin person eller sin åsikt. På de flesta ställen åker han i stället ut rätt osentimentalt.

Ett eget forum

Som jag skrev innan finns alltid möjligheten att starta ett eget forum, ifall det inte finns något som passar dig. De flesta forum drivs av enskilda personer. De flesta forum körs på öppen källkod, det är bara att ladda ner och installera. Du bör förstås registrera ett domännamn och i praktiken är det oftast bäst att hosta ditt forum hos något företag.

Rent ekonomiskt är de flesta forum förstås en förlustaffär. Du kan eventuellt ha lite annonser, men om du får tillbaka pengarna för domännamn och hosting är du att gratulera. Lyckas du få nån krona i timmen för din arbetstid är det fullkomlig succé!

Nä, är det pengarna som lockar, bör du hitta på något annat, men brinner du för en idé, har gott om tid och vill träffa likasinnade är ett forum perfekt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,



14 Responses to “Man får hata trädgårdsskötsel – forumets värdegrund”

 1. 1 Harlekin33

  Sen så finns ju också den berömda Jantelagen i forum.

 2. Många kloka ord Urban. Synd bara att alla sabatörer och oförskämda typer inte läser detta. Tror att jag ska referera till dina inlägg på en ny bloggpost inom kort.

 3. 3 urbananjar

  @Harlekin33: Forum består av människor och mänskliga relationer. Precis så kreativa, förstående och underbara kan de vara, men också precis så trassliga, hatiska och jävliga.

  Läget kompliceras bara av att man inte ser varandras kroppsspråk och hör varandras tonfall vilket gör att sisådär 80% av kommunikationen går förlorad.

  Vissa oförskämdheter skulle helt enkelt inte bli sagda IRL, för även galna och extrema människor ogillar att få hårda saker i huvet 😉

  @Alastair: Man når inte alla och alla är inte heller helt lätta att förändra. Når man några och får några att tänka till är det gott nog. Kanske ”sabotörerna” är oförbätterliga, men deras hejarklack kan krympas.

 4. 4 urbananjar

  Jag skulle kanske säga något om det där att ”öppna eget”. Jag vet att många vill ha en egen måne, förlåt, ett eget forum. Rent tekniskt är det ingen raketvetenskap för den datakunnige, jag tippar att du bör ha det mesta igång på en helg, men att skapa bra innehåll och bra relationer är ett hästjobb. Här snackar vi nog om manår. Ett halvtaskigt forum splittrar bara resurser, som kunde ha använts bättre om de fokuserats.

  Men visst, precis som en del förhållanden kör fast i hopplösa gräl och misstroende kan naturligtvis samma sak hända i en internetgemenskap. Ibland är det lyckligare att gå skilda vägar.

  Du bör alltså veta varför och vara beredd att betala priset innan du kör igång…

  Do or not do – there’s no try

  Master Yoda

 5. 5 Harlekin33

  @Urban:

  Jag saknar fortfarande efter ett halvår ett svenskt Debianforum. Det skulle minska ner bråken mellan fritt vs. ofritt. Var sak på sin plats.

 6. 6 Maths

  Stöttestenen är nog att starta eget. Det är inte så svårt, men kanske ”kostnaden” överstiger ”utgifterna” av att få skit på ett existerande forum. Om det nu inte är så att personerna vill kriga och/eller missionera (på fel plats), för då finns över huvud taget inte motivationen att starta eget, då är kriget orsak nog att vara kvar.

 7. 7 Harlekin33

  Problemet med just Ubuntu är att det är ”Halvfritt” och det orskar att en del vill gå åt det friare hållet medans andra vill gå åt det andra hållet.

  Jag tror att det är just därför det införts det som kallas Code of conduct, för att alla ska kunna samsas under samma tak i allafall.

  Men i praktiken är det lättare sagt än gjort och just därför så är det så AKUT att det borde skapas ett riktigt Svenskt Debianforum.

 8. 8 urbananjar

  @Maths Det är nog sant att en del tror sig tjäna på att parasitera på andra. Då får man se till att höja ”kostnaderna” för ett sådant beteende eller att minska ”intäkterna”. Ett sätt är hårdare straff, ett annat är ökad medvetenhet om att det just är parasitism.

  @Harlekin33 Så länge Code of conduct följs är det inget problem att man har lite olika åsikter.

  Ett svenskt Debianforum vore nog inte fel. Ubuntu är inte Debian.

 9. 9 Maths

  @Harlekin33
  Jag skulle säga att det finns två problem.

  1) Visst vore det bra om Debianerna kunde starta en egen gemenskap med ett eget forum. Man kan t o m vara medlem i både Debians och Ubuntus gemenskap, om man vill det. Men som Urban skriver så blir förutsättningarna på de två forumen lite olika.

  2) Det andra är folk som inte vill/kan leva upp till Code of Conduct. Personliga påhopp och trollande är helt oförenliga med CoC!

  Visst kan man diskutera helt fritt contra halvfritt, men det borde ske i med en civiliserad ton. Dessutom är det inte något som svenska Ubuntister kan göra något åt. Det är ett beslut som tas av Canonical. Så hela diskussionen bli meningslös. Och vill man ha något som är helt fritt, då är det Debian man får välj.

  Så en egen gemenskap för Debian och totalfritt är väl något jag tycker vore en bra sak. Men är det någon som är villig att ta den ”kostnaden”.

 10. 10 urbananjar

  @ Maths

  > Så en egen gemenskap för Debian och totalfritt är väl
  > något jag tycker vore en bra sak. Men är det någon
  > som är villig att ta den ”kostnaden”.

  I alla fall kommer nog inte Ubuntu-gemenskapen i längden
  att tolerera trollande och personangrepp.

 11. 11 urbananjar

  Sen ska man inte ge debianerna hela skulden. Många som propsar på helfri mjukvara uppför sig utmärkt.

  Det finns också folk på den andra kanten eller som driver andra särlinjer, som till och från stör, stjäl uppmärksamhet och sabbar.

  På det hela taget funkar det dock väldigt bra, men det finns skäl att ständigt påminna om Code of conduct och vanlig hederlig netikett.

 12. 12 Harlekin33

  Det finns ju redan ett sk. ofritt forum i.o.m ubuntu,se så vad är saken egentligen?

  Jaha…ska vi gå åt det hållet?

  DÅ finns ju Ubuntu complete remix!!!

 13. 13 urbananjar

  Jag pekar inte åt något speciellt håll, faktiskt. Budskapet är snarare. Respektera forumets inriktning eller dra och starta ett eget. ”Respektera” behöver inte innebära att man köper den till hundra procent, men det är inte okej att motarbeta och sabotera.

  Forum utvecklas ofta bäst om det är ”högt i tak”, men takhöjden förutsätter ömsesidig respekt och tolerans. Mot intoleransen, i alla fall om den riktar sig mot forumets huvudlinje, måste man nog tyvärr vara benhårt intolerant.

  Man ska inte heller vara dumsnäll och låta sig utnyttjas. Det är okej att hovsamt uttrycka en avvikande mening, men ett forum är inte en reklamkanal för allsköns konkurrerande intressen. Upprepar man sitt budskap passerar man snart gränsen för SPAM.


 1. 1 Trollen fick mig att minnas « Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: