Forumspråket

12Jan10

Egentligen tror jag inte det finns något speciellt forumspråk. I alla fall måste man nog vara språkforskare för att upptäcka det i så fall. För oss andra duger vanlig svenska. En anledning till att folk gör bort sig i forum är nog just att de tror att de måste använda något särskilt forumspråk.

Det här ser ut som nån sorts serie om forum och forumliv, jag vet inte var det slutar. I dag talar vi i alla fall om språket.

Forum är inte SMS eller chatt

När man skriver SMS har man små löjliga tangenter och en ynklig display och det har tvingat fram ett språk fullt av förkortningar. Chatt försegår ofta i ett rysansvärt tempo och alla vi som inte skriver kanonsnabbt på ett tangentbord lockas även här att skriva kort och slarvigt.

Forum har inget av dessa problem. Du har en rejäl skärm och gott om tid att skriva hela ord och hela meningar, med punkt, stor bokstav och hela baletten. Gör det!

Yo, kidz, fett lixom

De flesta forummedlemmar som jag träffat på riktigt är män i mogen ålder. Några till och med pensionärer. Du skjuter långt bredvid målet om du försöker låtsas skriva ”ungdomligt” för att passa in. Eventuella ungdomar i forumet avslöjar dessutom dina tafatta försök direkt. Se mitt löjliga försök i rubriken till exempel.   Var dig själv!

Dyslektiker och invandrare

Dyslektiker och invandrare må vara ursäktade om deras svenska inte är så lysande, men vi andra kan i alla fall försöka stava rätt och skriva begripligt. Webbläsaren Firefox har inbyggd stavningskontroll.

Varning för skum tomte

En skum tomte vill man inte släppa in på julafton. Han kan försvinna med matsilvret eller julklapps-whiskyn. En skumtomte är däremot en sorts godis. Kassa apparater måste man laga eller köra till skroten. Kassapparater har man där man ska ta betalt. Undvik så kallad särskrivning där den inte ska vara. Läs högt och gör en paus vid alla mellanslag, så hör du skillnaden. Tänk på att ditt rättstavningsprogram kan luras.

Fula ord och fina

Undvik de ”fulaste” orden du kan, men kanske också de finaste, högtidligaste och mest akademiska. Försök hitta ett lagom och begripligt språk, men som inte heller väcker anstöt. Din fru, din chef och din mamma är kanske också med på samma forum. Tänk dig att du skriver frågor eller svar till en frågespalt i en tidning eller kanske en insändare.

Vem ska läsa?

Riktar du dig till tekniska experter är det förstås helt okej med tekniska facktermer om du vet att använda dem korrekt. Är du själv nybörjare, försök inte låtsas vara expert, risken är stor att du får ett svar du inte begriper.

Skriver du för nybörjare bör du hålla igen på krångliga ord och om du måste använda något, så bör du förklara det.

Här kan vara rätt stora skillander i språk till och med i olika delar av samma forum.

Vanlig bonnsvenska

Låt dig nu inte skrämmas av mina förmaningar ovan. Man kan göra sitt bästa, men mer kan man inte. De flesta forum jag har varit på har justa, trevliga och toleranta medlemmar, som minsann också stavar fel ibland och gör sig skyldiga till en och annan groda. Kom igen, du vågar! Det är ingen som har rödpenna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


5 Responses to “Forumspråket”

 1. 1 Harlekin33

  Du glömde nämna att ett forum är inte heller någon dagstidning där man ska skriva långa journalistartiklar.

 2. 2 urbananjar

  Vad skulle problemet vara med ett långt inlägg om det är välskrivet och välstrukturerat?

  Jag har sett enstala långa foruminlägg, som mest påminner om fyllesnack, utan någon röd tråd, och de kan vara rätt irriterande, det kan medges.

 3. 3 Harlekin33

  ”Vad skulle problemet vara med ett långt inlägg om det är välskrivet och välstrukturerat?”

  Jadu, många säger att det är jobbigt med långa journalistartiklar i forum och sen kan det vara hur välskrivet och välstrukturerat som helst men det hjälper inte. Folk orkar inte läsa.

 4. 4 urbananjar

  Då har vi ett annat problem. Tror jag återkommer till det i bloggen i stället, för i en kort kommentar tenderar svaret att bli oförskämt, och det är inte meningen.

  Du får dock ge dig till tåls, för här är julgransplundring.


 1. 1 Trollen fick mig att minnas « Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: