Nätvärk 3

06Jan10

Jag är rätt förtjust i liknelser eller metaforer. Tror nån kallade mig ”metafårskalle” och värre okvädinsord kan man höra. När du vill koppla upp din dator är det ofta Internet som hägrar och detta Internet är förmodligen världens största och mest komplicerade maskin, men en metafor kan göra den mer begriplig.

Jag liknade tidigare länklampan på nätverkskortet med en snabb check att du har hjul på din bil. Anta nu att motorn också spinner igång, trots kylan, och du rullar ut på Vägnätet

Vägnätet är anpassat till en hel rad olika fordon; bilar, cyklar, motorcyklar, paketbilar, tankbilar, långtradare och allehanda arbetsfordon.

Det finns också en massa olika destinationer; arbetsplatser, stormarknader, nöjesfält, sportarenor och förstås en massa små villor, gårdar och hyreshus.

En del fordonen är mer eller mindre specialanpassade för specifika destinationer. Arlas tankbilar hämtar mjölk hos mjölkbönderna och levererar den till mejeriet. Däremot kan de inte köra hem mig och fylla på mjölk i kylskåpet även om det är alldeles tomt.

Precis som med Internet och lokala datanätverk kan det uppstå fel och problem med vägtrafiken:

I går hade jag till exempel ett ärende till järnhandeln. Bilen hade hjulen kvar som vanligt. Motorn spann igång och vägarna var fina, nåväl lite snö var det, men inte så mycket att det nämnvärt hindrade min framfart. Men järnhandeln hade stängt för inventering, så jag fick åka hem med oförrättat ärende.

På vägen märker man ganska lätt vad som funkar vad som inte funkar, så jag hade ingen anledning att ringa till bilverkstan eller rapportera det här problemet till Vägverket. När ”Internet inte fungerar” är det svårare att avgöra var problemet sitter, men principerna är snarlika.

Det finns en massa olika saker att göra på Internet, vi brukar kalla det tjänster: Webben är en tjänst, e-post en annan, filöverföring en tredje, tjatt en fjärde osv.

För de olika sakerna man gör har du olika program i datorn (även om man numera kan göra mer och mer med webbläsaren) programmen kallas ibland klienter.

Olika tjänster och olika program använder också olika protokoll (= trafikregler) och olika portar.  Det där med port kan du jämföra med ICA som har en ingång för kunder, en annan för personalen och en lastbrygga för leveranser.

Gemensamt för alltihopa finns själva ”Internet-trafiken”, som brukar kallas TCP/IP. Det är lite som själva vägen…

När du sitter där och upptäcker att ”mejlen har slutat funka” kan det vara vettigt att först kolla upp om det är så att all kommunikation har lagt av, eller om det gäller bara just mailen. Testa att surfa! Prova att tjatta eller nåt annat! Efter det vet du lite bättre var du ska fortsätta att leta…

Metaforer är bra till en viss gräns. Metaforen ÄR INTE verkligheten, det är ett verktyg för att få hjärnan att tänka UNGEFÄR åt rätt håll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,



No Responses Yet to “Nätvärk 3”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: