”Nätvärk”

03Jan10

Jag har lovat att ta upp det där med nätverk och ”Internet”, i Ubuntu i min Ubuntu-skola, men nätverk i Ubuntu är sällan speciellt märkvärdigt. Däremot är nätverk i sig, alltså oavsett operativsystem något som kan krångla och som omger sig med en massa olika begrepp och förkortningar som förvirrar den oinvigde.

Utan lite ”hum” om hur det funkar är det lätt att drabbas av ”nätvärk” oavsett vad man kör för operativsystem. Och utan lite koll på förkortningsraseriet inom området är det hela en gissningslek, där det oftast bara blir fel.

Vi börjar med ett par av de mest basala begreppen…

IP-adress – varje dator som ska anslutas till Internet måste ha en unik så kallad IP-adress. Den kan liknas vid ett telefonnummer men består av siffergrupper med punkt emellan, exempelvis 194.47.161.9.

IP-adressen kan skrivas in i datorn, men oftast tilldelas den automatiskt från din teleoperatör eller från en router.

DNS – i Internets barndom var det vanligt att man använde IP-adresser också för att koppla sig till den dator man ville till, men det är svårt för människor att komma ihåg de här numren och att skriva rätt, så ganska snart började man använda namn i stället, som exempelvis ubuntu-se.org, datorn gör en förfrågan till DNS och kopplar sig sedan till 91.194.67.14, som är den korrekta IP-adressen.

Nätverkskort – för att koppla sig till ett nätverk, ett lokalt hemma eller på jobbet eller det stora Internet behöver man ett nätverkskort. Namnet är lite ålderdomligt egentligen.  Förr var det ett separat kort, men numera är det ofta inbyggt i datorns moderkort och det enda som syns är en liten kontakt.

Den vanligaste och enklaste varianten kallas Ethernet och förutsätter att du kopplar in en kabel i datorn, men nu är trådlösa varianter och varianter som utnyttjar mobiltelefonnätet också vanliga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


One Response to “”Nätvärk””


  1. 1 Nätvärk 2 « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: