10-talet i kristallkulan

01Jan10

En sådan här dag, den första i ett nytt årtionde, inspirerar till att försöka blicka in i framtiden. Säkert kommer jag att påstå saker som ni kommer att garva åt 2020, men jag tar risken. Det är svårt att sia, men ack så frestande.

Den sista stationära datorn

Förmodligen kommer du under det här årtiondet att köpa din sista stationära persondator. Tendensen är bärbart och mobilt, men i alla fall i början av perioden finns ett och annat som talar för en stationär maskin, men argumenten kommer att försvagas.

Fler kärnor – men hänger programmen med?

Processorer i våra datorer kommer att få allt fler processorkärnor och kommer, i alla fall på papperet, därmed att bli mycket kraftfullare. Det krävs dock ett annat sätt att skriva program för att fullt ut dra nytta av den här kraften. Jag tror att den här utvecklingen kommer att vara lite trög, men de som är snabba upp ur startblocken har mycket att vinna.

Hårddiskens död

Under det här årtiondet kommer den traditionella mekaniska hårddisken att ersättas av den snabbare, knalltysta, energisnåla och stöttåliga så kallade SSD-disken. Vi såg en del såna prdukter på 00-talet, men de var ännu för små och dyra, men en bit in på 10-talet kommer de att dra ifrån.

Fler typer av mobila enheter

Vi kommer att bli alltmer konfysa över vad en ”dator” är för något. Den tratitionella prylen med skärm, mus och tangentbord kommer delvis att ersättas av mobiltelefoner, läsplattor, netbooks och säkert ett antal andra nyskapande enheter för olika ändamål. Så kallade smart-phones, typ iPhone, kommer att gå från statuspryl till en självklarhet i varje skolväska och snickarbyxa.

Många av de nya mobila enheterna kommer att ha någon form av Linux ombord, och de som inte har det kommer i varje fall ofta att ha mjukvara från någon annan leverantör än Microsoft.

Molnet

Det kommer att snackas mycket om molnet under 10-talet och ett och annat konkret kommer att hända också, men jag är inte säker på att det kommer att få något allmänt genomslag. Det tog 25 år för Internet att gå från ritbordet till allmän acceptans. Enstaka molntjänster som G-mail har redan slagit igenom rätt väl och kommer säkert att ta än större andelar, men jag tror inte på någon revolution här, men på många små steg…

Det har höjts varnande fingrar angående molnet från öppenkällkodshåll, men jag ser inget hinder att skriva öppenkällkodsprogram för molntjänster. Många företag kommer att villa ha ”sitt eget moln” helt eller delvis och där kan öppna program ta marknadsandelar.

Öppen källkod blir rumsrent

Öppen källkod och öppna standarder kommer att få allt mer genomslag och betydelse. Microsoft har börjat bidra till att ge en viss legitimitet till öppen källkod och det är bra. Vi kommer också aff få se fler politiska beslut och migreringar inom stora företag och organisationer. Många smart-phones kommer att komma med någon form av Linux. Öppen källkod kommer också att få växande betydelse i ”molnet”.

Den ständiga frågan om ”Linux på skrivbordet” kommer att delvis börja bli en ickefråga i och med att ”skrivbordet” som sådant flyttar in alltmer i mobila enheter och delvis ut i molnet. Möjligheten att flytta sina data mellan olika program och operativsystem kommer att tas för självklar, vilket gör öppna standarder till en huvudfråga.

En dogmatisk minoritet inom öppenkällkodsvärlden kommer att få allt svårare att anpassa sig till att vi blir allt mindre ”revolutionära” och allt mer affärsmässiga, konkreta och konstruktiva. De kommer att försöka kasta grus i maskineriet och bromsa framgångarna för öppen källkod, men blir de till för stort besvär kommer de att frikopplas och förlora betydelse.

Ny generation

En ny generation politiker och företagsledare med större förståelse för öppen källkod, öppna standarder och nätets frihet kommer att röra om i grytorna. Öppen källkod kommer att få avgörande betydelse i offentlig sektor och inlåsningseffekter kommer att bekämpas både med konsumentmakt och med lagstiftning.

Microsofts dominans

Microsoft kommer att vara ett stort namn också vid periodens slut, men de kommer att spela en avsevärt mindre ledande roll. Företag som Google och Apple kommer att växa. Canonical (Ubuntu) och Nokia (Maemo) kommer att spela en större roll än idag liksom även RedHat och Novell (SuSE).

Steve Ballmer kommer inte att gå i pension under perioden, men hur länge står aktieägarna ut med honom och med Microsofts klena siffror? Jag tippar på ett ledarbyte där.

Upphovsrättsstrider

Kampen mellan pirater och antipirater kommer att fortsätta och båda sidor kommer att gräva ner sig i sina respektive skyttegravar. Mellan dem kommer olika former av fri och öppen kultur att blomstra. Vi kommer att ses som förrädare av båda sidor, men i längden kommer vi att vara framgångsrika.

I stället för att sno andras program skapar vi egna och sprider dem fritt. I stället för att sno den kommersiella skivbolagssmeten skapar vi egen musik och lägger ut den på nätet. Fler och fler etablerade musiker kommer att frigöra sig från skivbolagen och ansluta sig till den öppna kulturen. Det fria uppslagsverket Wikpedia har redan blivit det dominerande uppslagsverket. Världskartan OpenStreetmap lämnar ännu så länge rätt mycket övrigt att önska, men är på god väg. Vetenskapsmän runt om i världen håller på att slita sig loss från de tidskriftsförlag som skaffat sig nära nog monopol på världens vetande.

Ett spännande årtionde

10-talet kommer att bli spännande. Den globala lågkonjunkturen håller på att tappa sitt grepp och ur askan stiger Fågel Fenix. Framtiden blir säkert inte som vi tror. Förmodligen blir den bättre, men i alla fall annorlunda. Det kommer att bli spännande.

http://intressant.se/i/lf3k1/10-talet-i-kristallkulan

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “10-talet i kristallkulan”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: