Åt helvete med moralkakorna!

21Dec09

Om julen är pepparkakornas högtid, brukar nyår vara moralkakornas. Vi förväntas anta nyårslöften och om det kommer inifrån, av egen vilja är det finfint. Men omgivningen och media brukar pressa på: Ät mindre, drick mindre, sluta röka, motionera mera, kör mindre bil, byt ut glödlamporna mot leddar och bli vegetarian. Helst ska det hela manifesteras genom att skida Vättern runt eller cykla Vasaloppet. Ja, ni hör själva hur tröttsamt det låter – åt helvete med moralkakorna!

Förr var sex huvudområdet för moralkakor. Händerna skulle vara på täcket och det som inte var heteronormalt, inomäktenskapligt och i renodlat barnalstrande syfte var usch och fy. Nu är sex mer okej, men i stället för att vi ska kunna känna oss friare och gladare har mat, dryck och motion tagit över och vi fortsätter att förtrycka oss själva och varandra.

Till och med fri mjukvara kan ibland bidra till nedtrycktheten ifall man ser det som ett tvång och känner sig syndfull för minsta lilla ofria drivrutin eller codec.  Rent åt helvete blir det om den nya tidens moraltanter (som oftast är av hankön) kastar glåpord.

Jag vill snarare se fri mjukvara eller öppen källkod som ett möjligheternas julbord. Smaka på de olika anrättningarna och ta mer av det som smakar gott och mättar. Ta för dig i din egen takt, så mycket eller lite som helst. Du väljer! Smakar det inte gott och blir du inte mätt får du väl ta en sväng förbi MacDonalds på vägen hem – jag lägger mig inte i. Huvudsaken är att du blir mätt och nöjd.

Jag använder inte fri mjukvara för att vara finare och mer moralisk än mina medmänniskor utan för att den funkar bra, ger mig större möjligheter och har rätt pris. Jag använder också ofri mjukvara ibland, när den funkar bättre, när jag är nyfiken på den eller helt enkelt för att jag är tvungen på grund av andras beslut och jag vägrar att uppfatta mig som en sämre människa för det.

Jag älskar gravlax, men skulle inte se ner på någon annan för att han inte uppskattar denna delikatess. Smaken är olika och det finns säkert annat på julbordet som jag smyger förbi utan att ta av – eller som jag i alla fall inte backar om på.

Verklig frihet börjar med dig själv och dina egna beslut – givetvis med hänsyn till att inte göra andra illa eller reducera deras frihet. Fri mjukvara kan – med rätt attityd – bidra till att öka din frihet och dina möjligheter. De flesta börjar försiktigt, kanske med Firefox, VLC eller Gimp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


7 Responses to “Åt helvete med moralkakorna!”

 1. 1 Harlekin33

  Nja, hur som haver kan man ju ialla fall läsa vad det handlar om först och sen får väl var och en välja själv.

  Men jag tycker ändå man kan läsa igenom vad det handlar om:

  http://www.gnu.org/philosophy/fsfs/rms-essays.pdf

 2. 2 urbananjar

  Läsa bör man. Personligen skriver jag under på det mesta RMS skriver. Jag har mer problem med en del av hans extremistiska anhängare.

  Fri mjukvara är inget konstigt och udda idag. Den finns överallt. Förmodligen har du fri mjukvara i din router. Har du en Mac har du fri mjukvara, tillsammans med en massa annan mjukvara som inte är fri.

  Fri mjukvara är för alla och inte bara för nån sorts elit.

 3. 3 harlekin33

  Men som RMS själv skriver:

  We Must Talk About Freedom
  Estimates today are that there are ten million users of GNU/Linux systems such
  as Debian GNU/Linux and Red Hat Linux. Free software has developed such practical advantages that users are flocking to it for purely practical reasons.
  The good consequences of this are evident: more interest in developing free
  software, more customers for free software businesses, and more ability to encour-
  age companies to develop commercial free software instead of proprietary software
  products.
  But interest in the software is growing faster than awareness of the philosophy it
  is based on, and this leads to trouble. Our ability to meet the challenges and threats
  described above depends on the will to stand firm for freedom. To make sure our
  community has this will, we need to spread the idea to the new users as they come
  into the community.
  But we are failing to do so: the efforts to attract new users into our community
  are far outstripping the efforts to teach them the civics of our community. We need
  to do both, and we need to keep the two efforts in balance.

 4. 4 urbananjar

  Där kommer han inte att lyckas. Folk köper en router eller en Mac utan minsta intresse av att ingå i någon ”free software community”. Samma sak med många, kanske de flesta som installerar nån sorts Linux.

  Vi har ju ”The freedom to run the program, for any purpose (freedom 0).” Det betyder bland annat att man har sin fulla rätt att köra programmet även om man skiter fullständigt i ”the free software community”.

  Stallman äger inte våra själar bara för att vi kör ett eller många fria program. Det är total gallimatias.

  Nå, jag anser fortfarande att det finns väldigt mycket goda tankar i free software-lägret, men fri mjukvara skulle växa snabbare om en del av dess företrädare var mindre extrema, mindre totalitära, mer öppna och förstående gentemot andra filosofier och attityder.

 5. 5 urbananjar

  Kanske får man se på det här lite som när man är farsa till vuxna barn: Man får släppa kontrollen lite. De gör som de vill och de SKA göra som de vill. Hade alla ungar tiderna igenom gjort som deras farsor sa hade vi fortfarande levt i grottor eller nåt.

  Memerna om fri mjukvara är också vuxna och ute på egen hand. De kan inte hållas ”renrasiga” utan sällskapar glatt och blandar sig med andra memer. Ju mer de sällskapar och blandar sig desto större chans har de att nå framgång och spridning.

  Alla som kör fri mjukvara kommer inte att odla stora skägg och övernatta i sovsäck under skrivbordet på jobbet. Tiderna förändras och fri mjukvara är en angelägenhet för fler än en handfull kufar. I dag är fri mjukvara något för ensamma mammor och företagsledare i kostym, för gamla mostrar och tolvåriga grabbar. Det låter sig inte låsas in i ett fack.

 6. 6 Harlekin33

  Hur som haver så vill jag ändå råda alla att läsa boken och bilda sig en egen uppfattning om vad som står i den.

 7. 7 Harlekin33

  Denna bör man också se:

  http://www.blip.tv/file/388239/

  Jag gillar slutorden i dokumentären.

  GOD JUL!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: