Tänk dig ett julkort…

19Dec09

… du vet ett sånt där gammaldags av papper med snö och tomtar på ena sidan och ett frimärke med kungen på längst upp till höger på den andra. Ett julkort är ett exempel på hur kommunikation fungerar och fattar du ett julkort så fattar du rätt mycket av Internet också.

Norskt Julkort från Wikipedia

Först har vi själva hälsningen, som är julkortets ”nyttolast” ska den ge den där rätta varma känslan hos mottagaren gäller det att man skriver rätt saker på rätt språk och med bokstäver som mottagaren kan tolka. Vi har väl alla fått något kort som vi omöjligt kunnat tolka, om det så var glöggens fel eller vad det nu var.

Så har vi adress, postnummer och frimärken. Posten har tydliga regler om hur det ska se ut och fungera för att ha en rimlig chans att komma fram rätt och i tid.

Så packas förmodligen tusentals julkort, brev, tidningar och småpaket i säckar som ska åt ungefär samma håll. Hur det där går till får du fråga nån som jobbar på posten.

En del av säckarna åker med tåg och då är det SJs regler och tidtabeller som gäller och SJ har säkert listiga sätt att se till att rätt vagn kommer till rätt ställe.

Men SJ har inga spår, det är Banverkets spår så SJ måste anpassa sina lok och vagnar så att de passar på Banverkets spår.

Vi kan alltså se kommunikationen i olika skikt med olika regler och när något ska skickas iväg packas det i mer och mer emballage och adresslappar av alla de slag och när det kommer fram skalar man av lager efter lager.

Tro inte att det har blivit så fasligt mycket annorlunda för att du skickar julkorten med datorn i stället… Vi snackar om MIME, SMTP, TCP, IP och Ethernet och det är ungefär samma som det jag beskrivit ovan. Skit i förkortningarna så länge – de flesta lever glatt utan att förstå dem. Försök inte hitta någon exakt överensstämmelse på detaljplanet, men det är en radda med skikt och regler som syftar till att vi ska kunna nå och förstå varandra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,No Responses Yet to “Tänk dig ett julkort…”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: