Favorit i repris: När friheten övergår i förtryck!

17Dec09

Gårdagens ämne för osökt tankarna till en blogg jag skrev för nästan precis ett år sedan. Då i Ubuntu för alla. Temat är att friheten ständigt måste försvaras och att man inte sällan måste försvara den mot dem som talar högst om frihet. Här kommer den igen:


När friheten övergår i förtryck!

Jag älskar fri mjukvara. Du vet program som man fritt får använda till det man vill, program som man får undersöka och ändra och givetvis dela med sig av till vänner och bekanta eller okända, både i originalskick och efter eventuella ändringar.

Jag brukar glädja mig varje gång jag hör rapporter om företag, myndigheter eller privatpersoner som i stor eller liten skala har börjat använda fria program, eller öppen källkod, som är ett annat namn för ungefär samma sak.

Jag hoppas till exempel att mitt bloggande om Ubuntu, GIMP och några andra program har inspirerat några av er att också välja fria alternativ, i alla fall ibland.

Men frihet handlar givetvis om att själv få välja. Om du vill fortsätta med Windows och Photoshop är det din sak, så länge du har betalat för licensen.

Att tvinga någon att använda fria program blir ju helt galet. Då försvinner liksom vitsen med friheten, men det är just det kinesiska myndigheter håller på med:

De prånglar under tvång ut den statliga Red Flag Linux till internetcaféer mot caféägarens vilja – däremot får ägaren betala rätt rejält.

Förevändningen har varit att bli av med piratkopierade program, men även internetcaféer som kunnat uppvisa giltiga licenshandlinagar har tvångsmigrerats.

Det är så att man skäms å kinesernas vägnar. Hur kan man förfuska fina idéer på det viset. Låt vara att det kanske inte är första gången i historien som befriande idéer i händerna på fanatiker lett till förtryck. Det går någon slags tråd från inkvisitionen över la Grande Terreur till Gulag och Guantanamo.

Dags att återerövra friheten igen! Så mycket eller lite du vill. GIMP funkar i Windows. Photoshop kanske går att köra i Ubuntu under Wine (jag har inte prövat). Det viktiga är att det är du som bestämmer takten och omfattningen. Det är din dator!


http://opensource.idg.se/2.1014/1.199540/kineser-tvingas-till-linux-och-okad-overvakning

http://blogg.idg.se/openforce/entry.jsp?messid=6924

Tidigare publicerad: http://pcforallasmart.idg.se/bloggar/ubuntu/entry.jsp?messid=1300, 13 december 2008 12:21

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Favorit i repris: När friheten övergår i förtryck!”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: