Löjliga kodnamn i repris

15Dec09

Min kritik mot Ubuntus löjliga kodnamn mötte en del mothugg. Inte för att jag hade förväntat mig annat. Vill man ha medhåll ska man akta sig för att berätta att kejsaren är naken.

Jag kan också förstå försvaret av kodnamnen. Så länge man betraktar Ubuntu i huvudsak som en leksak för oss datornördar är kodnamnen trevliga och vi kan säkert komma ihåg vilken version som var ”Gapig Groda”, ”Lurvigt Lejon” och ”Muterad Myra”.

Ubuntu har högre ambitioner än så. Vi vill förändra världen eller i alla fall marknaden för mjukvara till datorer. Ubuntu är designat för att ta ifrån Microsoft sin marknadsdominans. För att ha en chans i helsefyr att göra det måste vi förändras.

För att putta ner Microsoft från att vara ”herre på täppan” räcker det inte att vi lockar några datanördar till. Vi måste attrahera helt andra grupper. Vi snackar då både om enskilda användare och om företag, kommuner, myndigheter och organisationer.

Vi måste förändra Ubuntu som mjukvara. Kanske inte så mycket, men det finns fortfarande kantigheter som förvirrar och hindrar. Men vi måste också förändra vår marknadsföring och vårt sätt att agera så att Ubuntu uppfattas som enkelt, lättanvänt och 100% seriöst.

Hur övertygar vi Agda i Säffle om att låta sitt barnbarn installera Ubuntu i ställer för att installera om XP? Hur övertygar vi försiktiga beslutsfattare om att våga ta steget? Tänk på att beslutsfattare nästan alltid har någon som flåsar dem i nacken. En högre chef, politiker, press, väljare i den offentliga verksamheten. Koncernledning, aktieägare och kunder i den privata.

Det hjälper om Ubuntu framstår som seriöst och det stjälper om det ser ut att vara en lekstuga för amatörer med för mycket tid. Givetvis är kodnamnen bara ett exempel på nördigheter som borde städas bort eller i alla fall hållas strikt internt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , ,

Annonser


2 Responses to “Löjliga kodnamn i repris”

 1. Jag håller helt med i att vi måste fixa en hel del med Ubuntu för att få det att bli något som är stabilt, säkert och funktionellt. På alla punkter bättre än deras konkurenter.

  Men jag tycker att det finns betydligt viktigare saker att åtgärda, tex de 100 papercuts som du angiver, och inte kodnamnet.

  Visst kan det ses som att dessa är till för datornördar, och även att jag ser det som att alla i och med Facebook-eran är på god väg dit, så är det inte något som de som inte är datornnördar behöver bry sig om.

  Utgivningsnumret finns kvar och det är väl mer att man ska hänvisa till det. Men man behöver inte ta bort kodnamnen för det.

 2. 2 John

  Håller till 100% med. Ha versionsiffror rakt av. Ser man på Pardus exempelvis så heter nuvarande version 2009:

  http://www.pardus.org.tr/eng/

  Den kommer att följas åt av 2009.1 för att markera att det är en större uppgradering. Den helt nya kommer att heta 2010.
  Enkelt att förstå. Även de använder vissa kodnamn men det är mer internt bland utvecklarna men inte för marknadsföring utåt.

  Jag använder själv Ubuntu 9.10 och det säger jag till alla som frågar också, varför krångla till det?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: