Ubuntu – en kulturell uppfinning

12Dec09

Miljontals människor har börjat att använda Ubuntu och hundratusentals deltar aktivt i vår globala folkrörelse? Varför? Rent tekniskt är Ubuntu en av hundratals linux-distributioner. Det är alltså en Linuxkärna, en hög med olika verktygsprogram med öppen källkod och så ett antal välkända fria applikationsprogram som Firefox och OpenOffice.org allt detta samlat på en CD-skiva. Så mycket krångligare är det inte.

Det släpps ständigt nya linuxdistributioner och som regel är de ungefär lika spännande som ett lågtryck i november. Vad är då så speciellt med just Ubuntu? Det unika ligger knappast i tekniken, även om Ubuntu är ovanligt välgjort och polerat jämfört med många andra linuxsmaker.

Ubuntu är unikt och har snabbt attraherat nöjda användare, entusiastiska förespråkare och ett inte obetydligt stöd bland datortillverkarna. Givetvis är det i sig en god sak och en självförstärkande god cirkel (varför talar man alltid om onda cirklar?). Det är lättare att använda Ubuntu eftersom många andra gör det, i synnerhet som många av dessa gärna hjälper till, svarar på frågor  och delar med sig av tips och knep. Och ju fler vi blir desto lättare blir det att få hjälp. Den som väljer en ovanligare linuxvariant står ofta relativt ensam med sina problem.

Ubuntu – inte bara snyggt och lättanvänt…

Men något måste ju ha satt igång alltihopa… I grunden handlar det om värderingar. Ubuntu har till exempel uppföranderegler, eller som vi säger en Code of Conduct, i många andra sammanhang råder lite av djungelns lag, men inte hos oss. Ubuntu har också sina löften. Ubuntu har en klar inriktning men vi är beredda till kompromisser och vi välkomnar folk oavsett om de talar om fri mjukvara eller öppen källkod. Inte minst uttrycks våra mål i Bugg nummer ett.

För att förstå Ubuntu som fenomen kan man inte utelämna dessa sociala och kulturella konstruktioner. Utan uppföranderegler, löften och bugg nummer ett, till exempel, vore Ubuntu bara ytterligare en linuxdist i mängden.

Referenser:

  1. http://www.ubuntu.com/community/ubuntustory/philosophy
  2. http://www.ubuntu.com/
  3. http://www.ubuntu.com/community/conduct
  4. https://launchpad.net/bugs/1Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,No Responses Yet to “Ubuntu – en kulturell uppfinning”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: