Datorerna och slumpen

06Dec09

Jag sprang på en gammal god IRL-vän på Facebook och vi resonerade lite om datorer (ett ämne som vi nog aldrig resonerat om IRL). Hon verkar mena att hon mest litar på ”turen” och ”slumpen” i sitt umgänge med datorer.

Jag måste väl medge att jag ibland också kunnat känna det som om maskinen är ett nyckfullt och stundom illvilligt väsen, men en välskött dator är snarare tvärt om:

Så där innerst inne är datorn ett under av förutsägbarhet. Den jobbar på med sina monotona uppgifter om de så ska upprepas hundra miljoner gånger utan att tröttna eller slarva. Den följer bara instruktionerna i sitt program till punkt och pricka.

Men visst händer det att datorn trots allt strular och ställer till en massa spratt.

Program innehåller till exempel ”buggar”, det vill säga ställen där programmeraren har givit felaktiga instruktioner. Givetvis ökar förutsättningen att hitta och rätta till dessa programfel om fler kan granska källkoden.

Virus och annan ”ohyra” är program som man inte vill ha i sin dator men som hamnar där ändå och givetvis kan de som har gjort virusen hitta på vilken djävulskap som helst. Tack och lov är Ubuntu rätt förskonat.

Givetvis kan också själva maskinen strula. Hårddiskar slits till exempel ut med tiden och andra komponenter kan uppföra sig konstigt om de blir för varma eller om det blir glappkontakt någonstans.

I det stora hela är det människorna och naturen som får stå för överraskningarna i livet. Både de positiva och de som gör en ledsen och besviken. Datorer har det väldigt svårt med slump och spontanitet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser


No Responses Yet to “Datorerna och slumpen”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: