Virtualisera mera!

05Dec09

Kommer du ihåg att jag försökte förklara ordet virtuell för några dagar sedan. Då talade vi om virtuellt minne, men det finns virtuella maskiner också. Låtsasdatorer, som kan snurra flera stycken olika i din vanliga dator och som du kan slänga när du tröttnat på dem.

Folk som är lite datorintresserade och experimentlystna brukar samla på sig ett gäng datorer i olika ålder och skick. Själv hade jag ett tag en huvuddator med Ubuntu, någon gammal windowsburk ifall det dök upp några windowsfrågor från några polare eller på jobbet  och så en eller ett par labburkar med andra linuxdistributioner eller kanske med någon tidig instabil ubuntuversion. Att köra flera maskiner på det där viset drar ju onekligen en del ström – inte helt klimatsmart. Det blir varmt och så samlar ju alla datorer och sladdar på sig en hel del damm.

Med virtualisering kan man i stället köra flera datorer i en. Det vill säga du har en riktig dator och sen en eller flera virtuella maskiner, låtsasmaskiner, i den. Om du så där i huvudsak kör Windows kan du köra Ubuntu i en virtuell maskin inuti och lära dig det. Har du gått över till Ubuntu, men är beroende av ett eller annat gammalt windowsprogram kan du köra det i en virtuell windows-maskin inuti Ubuntu. Du kan blanda och ge lite hur som helst.

Virtuella maskiner är bara filer i din fysiska maskin, så du kan göra en kopia av en virtuell maskin, testa någonting och slänga den virtuella maskinen sen ifall testet slutade i katastrof.

Här ser vi en virtuell Windows 7-maskin på en fysisk Windows XP, hos en av mina kolleger.

För att köra virtuellt bör du ha en någorlunda pigg maskin. Framför allt behöver du hyggligt mycket RAM-minne eftersom varje maskin, fysisk eller virtuell behöver sin del av datorns minne. De virtuella maskinerna tar också rätt stort utrymme på hårddisken.

Virtuella maskiner är idealiskt för skolor och kurser eftersom du kan låta eleverna labba i de virtuella maskinerna men ändå kan behålla en stabil nerlåst miljö på värdmaskinen.

Det finns flera olika program och tekniker för att köra virtuellt. Vill du ha något som är lättanvänt, gratis och öppen källkod bör du titta på VirtualBox, som finns i Ubuntus Programcentral, men också till bland annat Mac och Windows. Vi får anledning att återkomma till VirtualBox längre fram.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Virtualisera mera!”

  1. Bra sida du har. Man lär sig alltid något nytt! Tack!

  2. 2 urbananjar

    @ Alfredo: Tack!

    Får väl tillägga att i serverhallarna är det här med virtualisering en standardmetod för att skapa flexibilitet och för att spara ström, rackutrymme, kyla och hårdvara.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: