Virtuellt minne – vad är det?

02Dec09

Virtuellt brukar betyda ungefär någonting som inte finns på riktigt, men som man ändå kan använda. Det är lite som Alfons Åbergs låtsaskompis hemlige Mållgan. Mållgan är virtuell.

Häromdan lovade jag förklara vad virtuellt minne är för någonting. För att ha någon chans att hänga med bör ni veta vad en hårddisk är och vad RAM-minne är.  Repetera ifall du behöver.

Du ska också veta att hårddiskar jämfört med RAM är stora, billiga men väldigt slöa.

För att kunna köra program och behandla data i din dator måste både programmen och datat finnas i RAM-minnet. Låt oss säga att du har en dator med 256 meg ram, vilket är väldigt snålt. Du kan nog ändå dra igång Ubuntu och kanske OpenOffice ordbehandlingsprogram med en mindre text på det minnet.

Säg att du då får för dig att också starta Firefox. Då borde i princip Ubuntu tvärvägra, men den gör inte det. Då kommer det virtuella minnet, som också kallas swap [Uttalas ungefär: swåpp], in i bilden. Ubuntu, eller snarare Linuxkärnan där inuti föser ut delar av Ubuntu, dokumentet och ordbehandlaren på hårddisken för att göra plats för Firefox. På så sätt kan du jobba med nästan hur många och stora program och dokument som helst utan att det tar tvärstopp.

Det är lite som när du själv inte klarar av att hålla saker i huvudet utan skriver upp dem i anteckningsblock eller på gula postitlappar. Ju stressigare det blir desto fler lappar blir det. Jag har själv genomlidit tre dagar då det har stått som en sky av notislappar omkring mig.

Ubuntu låtsas alltså att du har mycket mer RAM-minne i datorn än vad du verkligen har. Men det hela har förstås ett pris. Hårddiskar är väldigt mycket slöare än RAM-minne och med låtsasminnet, det virtuella minnet i full aktion kan du uppleva det som att datorn har hängt sig totalt. Det har den inte – låt den vara ifred en stund och ta en fika, så hinner den nog ifatt.

Nå, du har kanske räknat ut att det inte är så lysande att ha bara 256 meg minne. Bara genom att stoppa i det dubbla kommer datorn att bli bra mycket trevligare att jobba med, men snåla inte utan stoppa i så mycket som datorn och plånboken tål.

Har du rejält med RAM kommer det virtuella minnet bara att jobba så där undantagsvis, för att ”kapa topparna” när du har väldigt många eller stora jobb på gång i datorn. Då kommer det mycket bättre till sin rätt.

Jag kan väl påpeka att det här med virtuellt minne inte är unikt för Ubuntu. Det funkar snarlikt i Windows och förmodligen i de flesta andra operativsystem. Den billigaste och bästa ”föryngringskuren” för slöa datorer är ofta att stoppa i mer RAM.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,One Response to “Virtuellt minne – vad är det?”


  1. 1 how to beat the casino

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: