Minne – för er som glömt

29Nov09

Alla datorer innehåller minne av lite olika slag, men jag har märkt att många har en lite luddig uppfattning om de olika sorterna. Funderar du på att köpa dator är det bra att veta vad du köper.

Det viktigaste är att skilja mellan hårddisk och arbetsminne (RAM).

Hårddisken är datorns lagringsminne. Jämför den med en bokhylla. Där sparas alla program och alla dina dokument, bilder och så vidare. Saker finns kvar på hårddisken även om du stänger av strömmen till din dator. Hårddsikar innehåller en massa rörliga delar och har begränsad livslängd. Har du en disk som gått mer än tre år lever du farligt, men också nya diskar går sönder ibland. Hur de funkar rent tekniskt kan du läsa här.

Storleken på en hårddisk mäts i Gigabyte (miljarder tecken) eller Terabyte (tusen miljarder tecken). Den dator jag sitter vid just nu har en hårddisk på 160 Gbyte och det är ganska lite. Har du en stor hårddisk ryms det mycket bilder, musik, film, program och annat skrymmande i datorn.

Många använder ordet ”hårddisk” lite slarvigt, som här Inuti ”hårddisken”. Ska man vara petig är en hårddisk bara just den här minnesgrunkan, som oftast sitter inbygd i datorlådan, men som också kan sitta i en separat låda bredvid.

Datorns arbetsminne kallas ofta RAM. Om vi jämförde hårddisken med din bokhylla kan vi jämföra arbetsminnet med det du kan hålla i huvudet på en gång. De program du för ögonblicket kör och alla dokument du har öppna i datorn finns i RAM-minnet. Stänger du ett program eller om det blir strömavbrott försvinner det du har i RAM-minnet. Arbetsminnet består av små elektroniska kretsar, oftast på små utbytbara kretskort.

Storkeken på arbetsminnet mäts oftast i Megabyte (Miljoner tecken) eller Gigabyte (Miljarder tecken). I min dator har jag tre Gigabyte och det är hyfsat mycket. Läs mer här

När en dator är plågsamt seg, framför allt om man försöker köra flera program samtidigt, beror det oftast på att man har för lite RAM. Ofta är detta ett problem som är hyfsat enkelt och billigt att råda bot på.

Vi har också något som heter virtuellt minne och cache-minne, likaså börjar hårddiskarna så smått bli omoderna och om några år köper vi nog datorer med SSD-disk, men jag tror vi spar dem till en annan gång. Jag misstänker att ni har fått nog att tänka på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Minne – för er som glömt”

 1. 1 Jan-Helge Fagerström

  Storleken på RAM mäts inte i megabyte eller gigabyte utan i mibibyte (MiB) eller gibibyte (GiB).

  1 megabyte (MB) = 1 000 000 byte
  1 mibibyte (MiB) = 1 048 576 byte = 2 ^20
  1 gigabyte (GB) = 1 000 000 000 byte
  1 gibibyte (GiB) = 1 073 741 824 byte = 2^30

  Operativsystemen anger alltid storleken kibi-,mibi- eller gibibyte. Men äldre OS förkortar ofta fel kB istället för KiB.

  Därför är det en ofta förekommande fråga varför min nya 1 TB disk är bara 931,3 GB (egentligen GiB).

 2. 2 urbananjar

  Jo, men jag tillåter mig att ”gena lite i kurvorna” för att inte göra saker så krångliga. Till vardags säger för övrigt folk oftast ”meg”, ”giga” och ”tera” och skippar enheterna ifall det är självklart av sammanhanget.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: