Den fjärde lektionen

29Nov09

Saker slutar funka om man inte sköter om dem. Köket blir till exempel trångt och illaluktande ifall ingen diskar och tar ut soporna ibland. Bilen stannar någonstans på vägen ifall inte någon bryr sig om att tanka. Datorer är inte ett skvatt annorlunda. Man måste också sköta om sin dator för att den inte plötsligt ska börja krångla. Datorer med Ubuntu brukar vara ovanligt lättskötta, men inte helt underhållsfria.

I datorernas värld brukar det finnas en speciell roll för den eller de som har ansvar och rättigheter att sköta om datorn. Man skiljer nämligen på folk och folk. Med möjligheterna att sköta om datorn följer nämligen också en del makt. Den som sköter om datorn kan också ta bort eller läsa vilka dokument som helst, så fel person på det jobbet kan ställa till en del elände.

Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll

Bamse

I Windows är många ständigt inloggade som administratör och det är nog en av de viktigaste orsakerna till att virus och annan ohyra härjar där – får man in något elände kan det lätt sätta sig djupt inne i systemet.

I Ubuntu lånar man tillfälligt administrationsrättigheterna, eller root-rättigheterna, som de också kallas, genom att skriva sitt lösenord, när man ska köra vissa program eller i kombination med kommandot sudo.

På ett företag eller i en familj överlåter man gärna den här uppgiften på någon med lite större kunskaper om och intresse för datorer än alla andra. Är det din egen dator och du är ensam om den så är det så klart du som också har ansvaret för att sköta om den.

Att hämta och installera program är en av administratörens uppgifter, men busenkelt med Ubuntus Programcentral.

Jag tänker inte gå igenom de här administratörsuppgifterna i någon detalj i den här skolan. Det är trots allt många fler som behöver kunna använda Ubuntu än som behöver kunna sköta och underhålla det. Skulle du vara tvungen att fixa det själv, ska du veta att det inte är svårare än prylarna i den här skolan, bara några till saker av samma slag.

För att kunna utföra administrativa uppgifter, som att lägga till eller ta bort användare måste du först skriva ditt lösenord.

Nå, givetvis kan det bli hur krångligt som helst och stora, komplexa system på storföretag eller andra stora organisationer kan givetvis kräva hög kompetens att ratta på bästa sätt. Men en vanlig hemmaburk kan vem som helst lära sig sköta, i alla fall med en aning hjälp.

Nå, vad är det då som behöver göras? Några exempel:

 • Installera datorn på bästa sätt
 • Ansluta nätverk, skrivare och annat
 • Installera ytterligare program efter behov
 • Lägga till och ta bort användare
 • Ständigt hålla systemet uppdaterat, vilket är viktigt för säkerheten
 • Säkerhetskopiera data, hårddiskar går sönder förr eller senare
 • Felsöka och laga ifall något strular
 • Hålla koll på omvärlden och vidta åtgärder när nya säkerhetshot dyker upp
 • Se till att disken inte blir full
 • Ta systemet ur drift när det tjänat ut och flytta över användare och data till ett nytt
Det mesta administratören behöver finns samlat i menyn System > Administration.
Som du märkte blev det en ren teorilektion den här gången. Alla behöver inte (och får inte) utföra den här typen av uppgifter, men då bör veta att någon måste sköte dem.
Vi har ingen kursavgift, det skulle utestänga dem som har ont om pengar, men sätt gärna in en femtiolapp eller så på pg 729029-9 ifall du har råd och gillar den här skolan.


2 Responses to “Den fjärde lektionen”

 1. 1 Maths

  En liten parentes. Citatet är från Pippi, inte Bamse. Men den filosofin gäller ju i allra högsta grad även Bamse.

 2. 2 urbananjar

  Ooops, kanske var det Pippi? Har bestämt för mig att det var Bamse, men orkar inte jaga upp det. Det finns nog några hundra Bamse-tidningar i källaren nånstans… Ährmn, ni förstår säkert principen i alla fall.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: