De bästa gratisprogrammen (7)

23Nov09

Sjundeplatsen tog en av mina personliga favoriter. Men samtidigt en lite konstig favorit. Det är ett av de första programmen jag brukar slänga in i en Windows-burk, för att göra den någorlunda användbar. Men det är första gången jag langar in programmet i Ubuntu, bara för att ta skärmbilderna. Det är också ett program med ganska hög nördfaktor eftersom man måste kunna styra Ubuntu och andra linuxar med kommandon för att ha någon nytta av det. Sjundepristagaren är Putty.

Det är alltså ett program som gör att du kan fjärrstyra Linux- och Unixmaskiner via SSH (eller Telnet, men det bör du undvika av säkerhetsskäl). Super-praktiskt när maskinen man vill jobba med finns på annan ort, i en kall och bullrig serverhall eller står illa till under teven.

Jag vet inte riktigt varför man vill installera det här programmet i Ubuntu, där finns både ssh och telnet som kommandon och man behöver ju ändå kunna använda kommandon när man har loggat in sig på andra sidan. Programmet finns i alla fall i förråden. Övertala mig om ni kan 😉

I Windows är programmet en självklarhet för serveradministratörer, webbutvecklare och många andra. Programmet är tokenkelt att ”installera”. Tanka ner putty.exe, lägg filen där du vill ha den och dubbelklicka på den.

Är du nybörjare och vill komma igång med  Putty, får du här en fusklapp som bonus.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,2 Responses to “De bästa gratisprogrammen (7)”

  1. msys! Sidan är lite* krångligare än puttys, men det är bara ett installationspaket iväg och är absolut inte lika jobbigt som cygwin.

    Jag upptäckte hur enkelt det var när jag skulle installera git till windows (git är ett versionshanteringssystem, väldigt användbart för kodare, men ”oxå” webbutvecklare) osv.

    Kort ger det en ”linux”-terminal i windows (med ssh och lite annat smaskigt).

    *) Sidan är lite krångligare att förstå på samma sätt som att flyga helikopter är smått svårare än att krypa.

  2. 2 urbananjar

    Låter intressant, har du en latmansförklaring nånstans?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: