Den andra lektionen

22Nov09

Den andra lektionen i Urbans Ubuntu-skola handlar om hur du arbetar med filer, mappar och sådant i Ubuntu. Vi kommer att titta lite på vad som händer när du stoppar i ett USB-minne eller kopplar in digitalkameran. Ni kommer inte att känna igen er lika lätt från Windows här, men däremot tror jag att ni som kört lite Mac kommer att känna er väldigt mycket som hemma.

Den stora skillnaden gentemot Windows är att vi inte har några enhetsbokstäver. Alltså inget C:, D: eller vad ni nu vant er vid. Egentligen är det bara en massa onödigt krångel som systemet skyddar er från att se, men det kan kännas lite ovant i början.

Allt börjar i menyn Platser och det enda du i början behöver bry dig om är din Hemmapp. Där kan du spara dokument, bilder, musik, filmer och vad du nu har i datorn. Det finns förstås massor med andra mappar i datorn, men det är inget du kan, vill eller ska bry dig om så här i början. Det är sådant som Ubuntu behöver för att hjälpa dig på bästa sätt.

Med menyn Platser kan du öppna din Hemmapp.

Hemmappen heter samma sak som ditt användarnamn på datorn, min heter urban, och i den finns det ett antal färdiga mappar för olika sorters filer eller dokument.

Skapa mapp

Givetvis kan du skapa så många mappar du vill i hemmappen eller i de olika mapparna inuti. Sätt muspekaren där du vill ha den nya mappen och välj skapa mapp. Då kommer en mapp med namnet ”namnlös mapp” att skapas, men du vill nog ändra det namnet. Du kan göra det direkt eller när som helst genom att högerklicka på mappen och välja Byt namn.

Genom att dubbelklicka på en mapp kan man öppna den och se vad som finns inuti. Innehållet kan du välja att visa på lite olika sätt.

Med ikonvy visar du små miniatyrer av bilder, dokument, filmer och så vidare vilket oftast gör det lättare att hitta vad du letar efter. Letar du bland dina MP3-filer kan du provlyssna genom att hålla nuspilen över den fil du är nyfiken på.

Det finns flera sätt att ändra vy. Klicka till exempel på Visa i menyraden och titta längst ner i den meny som dyker upp.

Listvy har fördelen att du kan ortera dina filer efter namn, storlek, typ eller ändringsdatum. Klicka på den rubrik du vill sortera efter. Klicka en gång till om du vill ändra sorteringsordning. Perfekt ifall du letar efter filer du skapade ett visst datum eller som är av en viss typ. Bra också om du letar efter stora filer som stjäl onödigt mycket utrymme.

Med kompakt vy får du överblick över många filer samtidigt.

Markera filer

För att kunna göra någonting med en fil måste du markera den. Det innebär att du klickar på den med musen, så att den ändrar färg. Sedan kan du dra filen till rätt mapp, dubbelklicka för att öppna den, trycka på tangenten [Delete] för att ta bort den eller högerklicka för att få upp en meny med fler alternativ.

Du kan hantera flera filer i taget. Du kan ringa in flera filer med vänster musknapp nedtryckt. Du kan hålla nere knappen [Ctrl] och välja ut flera spridda filer eller med knappen [Shift] nertryckt välja en sammanhängande grupp av filer.

Flytta filer

Du kan dra en fil eller en grupp av flera filer till den mapp där du vill ha den med vänster musknapp nedtryckt. Öppna gärna ett fönster för den mapp flyttar från och en mapp för det fönster du flyttar till. På sakka sätt flyttar du förstås hela mappar.

Kasta filer

Enklaste sättet att kasta en fil är att markera den och trycka på tangenten [Delete]. När du kastar en fil hamnar den egentligen i papperskorgen. Skulle du ångra dig, innan du tömt papperskorgen kan du återskapa filen.

USB-minnen och andra diskar

Petar du in ett USB-minne, en digitalkamera eller en extra hårddisk dyker de upp på skrivbordet och i den vänstra spalten i filhanteringsprogrammet.

Glöm inte att att man bör stänga av den där typen av prylar på ett säkert sätt, vilket i Ubuntu kallas att ”avmontera”. Det gör du enklast genom att klicka på den lilla pilen (tältet, you name it) till höger om prylen.

Skrivbordet

Gillar du att lägga prylar på skrivbordet – eller om du hatar det men saker hamnar där ändå. Skrivbordet är bara en mapp i din hemmapp. Du kan flytta grejor dit och därifrån hur du vill.

Nautilus

Programmet som du använder för att leta bland dina filer, titta i din hemmapp och så vidare heter Nautilus. Det kan vara bra att veta ifall du läser andra handböcker och skolor.

Läxa

Givetvis lär du dig inte det här utan att öva.

  1. Skaffa dig några slaskfiler genom att ladda ner dem eller skapa dem i vilket program som helst
  2. Byt namn på någon av dem
  3. Skapa en mapp och flytta filerna in i den
  4. Titta i mappen och prova olika vyer
  5. Släng en fil och titta i papperskorgen (längst ner till höger)
  6. Håll på med detta tills det känns fullständigt självklart

Nästa lektion

Nästa lektion kommer att handla om hur man ställer in Ubuntu efter sina egna behov och önskningar. Vi har ingen kursavgift och inte heller några annonser, men den som gillar den här skolan får gärna uppmuntra sin magister på pg 729029-9.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser


One Response to “Den andra lektionen”


  1. 1 Bli snuskigt rik på att blogga « Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: