Den första lektionen

18Nov09

Okej, dags att starta Ubuntuskolan, vi skippar uppropet och går rakt på den första lektionen. Som jag sagt bör du ha tillgång  till en dator med Ubuntu för den här skolan,  det duger att köra med installationsskivan som Live-CD eller med ett bootbart USB-minne, men det är viktigt att du själv övar och experimenterar. Det mesta av det ni kommer att lära er ska ”sitta i fingrarna”, det kommer inte att bli mycket av djupsinniga teorier.

Vi utgår från det mest grundläggande, att kunna starta och stänga av ett program och däremellan kunna hantera det ”fönster” som programmet visar sig i. Du som kan Windows ordentligt kommer att känna igen det mesta, men min erfarenhet är att många som använder Windows inte kan det så bra i alla fall, så kanske är det så ironiskt att du lär dig Windows samtidigt.

Startar program gör du från en meny som heter Program och som syns längst upp till vänster på skärmen. När du klickar på Program dras en ”rullgardin” ner med ett antal olika kategorier av program, som Grafik, Internet, Kontor, Ljud och Video, Spel och Tillbehör.

För du muspekaren till en av kategorierna, till exempel Kontor färgas den brun och en ytterligare meny dyker upp till höger om ”rullgardinen”. Flytta musen så att du pekar på den nya menyn och klicka på OpenOffice.org Ordbehandlare, som är Ubuntus svar på Word. Klicka på det valet.

Programmet startar. Vi ska just nu inte ta upp hur du jobbar i det programmet (har du använt Word innan, så bör du känna igen dig rätt bra) utan vi tar det bara som ett exempel på hur program ser ut och uppför sig i Ubuntu och lita av vad man kan göra med det fönster som programmet visar sig i.

Längst upp i fönstret finns en namnlist, som är brun ifall fönstret är aktivt. Du kan flytta fönstret genom att peka med musen på namnlisten hålla nere musknappen och dra musen. Det är bra att kunna när du börjar jobba med flera program samtidigt, en sak som Ubuntu klarar ypperligt.

Längst till höger på namnlisten finns tre knappar. Den vänstra av dessa, den med strecket använder man för att minimera ett fönster. Det betyder att programmet fortfarande är igång och ditt dokument är öppet men det tar inte upp plats på skrivbordet. Mittenknappen, den med fyrkanten är till för att maximera eller avmaximera ett fönster. En del säger återställa i stället för avmaximera, men skitsamma. Ett maximerat fönster täcker hela skärmen, så när som på de tunna grå panelerna överst och underst. Knappen allra längst till höger, krysset, är till för att stänga programmet och det dokument du har öppet. Okej det lät jobbigt, men prova vetja, så märker du att det inte är så konstigt.

I maximerat läge tar programmet upp hela skrivbordet. Själv använder jag väldigt sällan det läget, men många nybörjare vid datorn brukar trivas med maximerade fönster. Smaken är olika. Likaså är det kanske mer frestande att använda det här läget på en bärbar dator med liten skärm. Prova vad du trivs med!

Ett avmaximerat fönster kan du ändra storlek på genom att ta tag någonstans längs kanten och dra med musknappen nertryckt. Själv brukar jag tycka att det är lättast att ta tag längst ner till höger, i det gråprickiga området. Gör fönstret så stort du behöver utan att slösa med skärmutrymme som du kanske kommer att behöva till annat.


Alla program du har igång syns i den nedre panelen. Har du minimerat ett fönster syns programmet bara där.

LÄXA:

A Skriv en kommentar, så att jag vet att du är med och aktiv, vi kör det i stället för upprop

B Kör igång Ubuntu och testa att starta lite olika program och

 1. minimera
 2. maximera
 3. avmaximera
 4. flytta
 5. ändra storlek.
 6. Försök hitta ett praktiskt och smakfullt sätt att växla mellan tre eller fyra olika program.

ÖVERKURS:

 1. Kolla vad som händer om du har flera program igång och håller nere tangenten [Alt] och trycker på tab-tangenten, den med två pilar på ovanför [CapsLock]
 2. Undersök vad som händer om du drar ett fönster väldigt långt till höger

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,8 Responses to “Den första lektionen”

 1. 1 Jonas

  Kul skola det här!
  Själv har jag använt ubuntu några månader, för min del är väl skolan lite väl ”basic” än så länge iallafall. Men fortsätt på detta spåret, Finns nog många som uppskattar en riktigt enkel skola

 2. 2 urbananjar

  Jag tillägnar den här skolan alla er som skiter fullständigt i vad som händer ”under huven” och som bara har Ubuntu som ett enkelt, kostnadseffektivt och virusfritt verktyg.

  Tids nog kanske jag hinner och orkar skriva mer avancerade skolor, men för er som VERKLIGEN är nyfikna rekommenderar jag tegelstensböcker på engelska. Bloggar är nog helt enkelt fel format för de riktigt djupa och breda genomgångarna.

 3. Bra med basic skola…

  Men här skulle det även passa att berätta om vänster Alt-klicka-på-fönster-och-dra funktionen när man skall flytta fönster (har inte läst de kommande lektionerna ännu… kanske kommer där..)

 4. 4 Daniel

  Problem med Ubuntu 9.1! Har just installerat Ubuntu. Jag har bara en kolsvart bakgrund som skrivbord, och hur mycket jag än surfat och letat på nätet så hittar jag ingen hjälp. Får ej till att ange ett ”wallpaper”, eller Tema.

  I tillägg går det inte att maximera fönstren. De kan uppta ca 2/3 av hela skärmen efter ”klicka och dra-ut” prinsipen. Mer en det så blir hela svart. Maximerar jag med knappen blir hela skärmen svart!

  Kan någon hjälpa med detta delikata problem?

 5. This paragraph offers clear idea for the new people of
  blogging, that truly how to do blogging.

 6. 過払い金請求だけではなく、すべての任意整理の手続でわからないことがあれば、司法書士などの法律家に連絡しましょう。消費者金融は一般人には対応してくれないこともありますが、法律家であればすんなり対応してくれることも多いです。困ったときには遠慮なく専門家に協力を求めるのが、借金問題解決への第一歩となります。

  任意整理は、借金の減額などを通じて債務者を経済的に立ち直らせるための方法です。ほとんどの方法について理解した上で、専門家にも連絡しながらどの方法を使用するのが良いのかをよく判断してくださいね。

 7. 8 music

  Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really great posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d
  absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an email if interested. Thank you!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: