Microsoft som mjukvarupirater

16Nov09

Inte ens öppen källkod får man göra precis vad man vill med. Varje program har en licens som säger klart och tydligt vad man får och inte får göra. Många öppenkällkodsprogram har licensen GPL (General Public License) som tillåter dig att fritt använda, kopiera, sprida , sälja, undersöka och ändra programmet och även sprida det vidare i ändrad form. Det enda du inte får göra är att ta ifrån andra samma rättigheter.

När Microsoft utvecklade ett verktyg för att man ska kunna installera Windows 7 från ett USB-minne i stället för från en skiva, snodde man kod från ett öppenkällkodsprojekt. Det hade varit helt OK om man hade spritt sitt program under samma licens, och delat med sig av källkoden, men Microsoft använde i stället sin vanliga slutna licensform och låste in koden och begränsade alltså de rättigheter som de ursprungliga upphovsmännen hade avsett att programvaran skulle följas av.

Nå, Microsofts piratdåd blev avslöjat och företaget tvingades att med svansen mellan benen dra tillbaka programmet, som nu utlovas komma under fri licens.

http://www.idg.se/2.1085/1.269711/microsoft-snodde-oppen-kallkod

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Microsoft som mjukvarupirater”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: