Varför är datorer så svåra?

15Nov09

Jag har träffat rätt många som tycker att det är panikkrångligt med datorer. Det har varit elever, folk jag supportat yrkesmässigt och givetvis en del nära och kära. Många gånger tror jag det har berott på att man inte lyckats hålla isär några egentligen rätt enkla begrepp. Enkla, men i datorns värld rätt abstrakta. Det hjälper då att se parallellerna i den konkreta fysiska världen.

yxaEn yxa är ett verktyg som man använder för att hugga ved. Själv är jag stormförtjust i Gränsfors stora klyvyxa. Givetvis har jag andra verktyg till andra saker, skruvdragare, symaskin, kockkniv och sax till exempel. I datorn är programmen våra verktyg. Word är ett verktyg för att arbeta med textdokument till exempel. Naturligtvis använder du andra verktyg till att leta efter filer eller för att behandla bilderna du har tagit med digitalkameran. Det finns också alternativa verktyg för att göra samma sak. Fler företag gör klyvyxor och det finns vedklyvar av mer avancerat slag. På samma sätt finns det flera ordbehandlingsprogram att välja mellan.

vedVeden är mitt arbetsmaterial. I datorns värld motsvaras det av de filer eller dokument som jag jobbar med. Filernas typ brukar framgå av ”efternamnet”, filändelsen eller extensionen, som det heter på nördiska. Alltså den förkortning på oftast tre bokstäver som står i slutet av filnamnet. Ett worddokument har ett namn som slutar på .doc eller .docx till exempel. Olika filtyper (olika filändelse) är olika sorters filer och kräver oftast olika verktyg.

Inte syr du i en knapp med yxa? Du byter inte heller till vinterdäck med symaskin. Då använder du inte heller Word till att söka efter filer eller behandla bilder, eller hur?

vedstapelDen färdighuggna veden lägger jag i en vedstapel. Det är en lagringsplats. I datorns värld lagrar vi resultatet av vårt arbete på en hårddisk, på en ”minnepinne”, förr använde man disketter och på skolor och arbetsplatser sparar man ofta på en utdelad mapp på en server. Var du än sparar kan du oftast skapa egna mappar för att organisera dina dokument, bilder och vad det nu kan vara. Håller man reda på var man har sparat brukar det bli lättare att hitta grejorna sen.

Kan du bara skilja mellan verktyg, arbetsmaterial och lagringsplats kommer livet med datorn att bli mycket enklare.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Annonser


One Response to “Varför är datorer så svåra?”


  1. 1 Din guide i datordjungeln « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: