Öppen källkod och sluten

15Nov09

Jag berättade innan att program skrivs på ett programspråk, och lite grand funkar som ett matrecept. Där står vilka ingredienser man ska använda och vad man ska göra med dem. Och ”man” är i det här fallet datorns korkade, lydiga och blixtsnabba processor.

De där ”recepten” kan du nog inte förstå så mycket av, men du skulle kunna lära dig på ett par veckor eller så. I alla fall finns det säkert miljontals människor runt om i världen, som kan sånt mer eller mindre bra.

En sak jag glömt att säga är att de här recepten måste översättas till maskinspråk på ett eller annat sätt för att kunna förstås av processorn. Den där maskinkoden är det inte många människor som begriper och även de som begriper får svårt att skaffa sig överblick och jobba snabbt och rationellt.

Den som vill kolla hur ett program funkar, rätta fel i det eller förbättra det behöver ha tillgång till källkoden, det ursprungliga matreceptet.

Nu är det så att många företag räddhågset låser in den här källkoden. Du får inte ta reda på hur programmet funkar så där under motorhuven. Nå, du skulle antagligen inte vilja titta där ändå, men jag ska förklara varför du borde bry dig i alla fall.

Nåväl, de senaste åren, har allt fler både stora företag och enskilda programmerare insett vitsen med att låta källkoden, det där ursprungliga receptet, vara öppen och tillgänglig. Det finns flera goda skäl, som jag återkommer med nästa gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser


One Response to “Öppen källkod och sluten”


  1. 1 De bästa gratisprogrammen – en sammanfattning « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: