Byter program sparar miljoner

12Nov09

ooo-main-logo-col_200pxMjukvara kan bytas ut skrev jag i ett tidigare inlägg. Skälen att göra ett sådant byte kan vara många, man byter till något nyare, något man hoppas fungerar bättre, eller som man gör på flera ställen i Småland (smålänningar har ju rykte om sig att vara ekonomiska) för att spara pengar.

Radio Kalmar rapporterar att Torsås kommun tänker spara en halv miljon genom att gå över från Microsofts officepaket till OpenOffice.org. Landstinget i Kalmar län gör det samma, men bara med hälften av sina datorer, och sparar ändå sex miljoner. Bra tänkt. De pengar vi betalar i skatt vill vi ska gå till bra kommunal service och bra vård – inte till att göda Microsoft.

Tommy k Johansson är inne på samma tema, men mer privat. När man köper en dator följer ofta Microsoft Office med ”gratis”, men det är en demo-version, som slutar fungera efter en månad om man inte betalar. Givetvis kan man ta bort Microsoft Office och installera OpenOffice.org i stället. Är det bara ordbehandling man är ute efter bör man också titta på det lite enklare AbiWord.

Både OpenOffice.org och AbiWord kan du hämta kostnadsfritt på Internet.

Förutom kostnaden finns det en massa andra goda argument till varför du bör titta noga på de här alternativen, men de argumenten spar jag till en annan gång.

Vill bara påminna om bloggkollegan Påvel, som skriver mycket om de här kontorsprogrammen och gärna trollar fram fantastiska finesser ur dem, som man knappt trodde fanns.

Andra bloggar om: Microsoft Office ordbehandlare, OpenOffice, AbiWord,  (Intressant?)

Annonser


20 Responses to “Byter program sparar miljoner”

 1. Hej Urban, eftersom du nämner både OpenOffice och AbiWord så kan jag ju passa på att bilda mig lite. Öppna format är ju viktiga för att de kan göra samarbete enklare. Om de används förstås.

  Hur är det med OpenOffice och AbiWord, använder de samma filformat för lagring? Eller måste man konvertera (det gör samarbetet mycket krångligare)?

 2. Premunerera…

 3. 3 urbananjar

  OpenOffice Writer sparas i odt-format, som är ISO-standarden för ordbehandlingsdokument.

  AbiWord kan läsa och skriva det formatet.

  Du har helt rätt i att öppna format är viktiga, kanske egentligen viktigare än öppen källkod.

 4. Jo, men är det default-formatet för AbiWord? Annars faller ju en stor del argumentet platt. Då är ju inte AbiWord mer kompatibelt med OpenOffice än med MS Word.

  Jag ser det faktiskt som att fri programvara inte är mogen förrän man tagit tag i de interna dumheterna fullt ut.

 5. 5 urbananjar

  Nä de har tyvärr ett eget defaultformat, men å andra sidan, försök öppna ett MS Works-dokument i MS Office, och då kommer båda paketen från samma firma…

 6. Nja, det hjälper väl inte? Ingen tar väl MS Works på allvar, eller?

  Vill fri programvara bli tagen på allvar måste den åtminstone vara konsekvent och verkligen se till att använda fördelarna med standarder. Annars går man väl bara MS ärende? De gör ju precis det som AbiWord gör, de säger att de följer en öppen standard. Mitt förslag är att lägga ned AbiWord eller gå över till samma format som OpenOffice som default. Annars gör nog AbiWord mer skada än nytta.

 7. 7 StefanB

  Det finns massor av program som använder öppna format. AbiWord är bara ett exempel.

  http://opendocumentfellowship.com/applications

  Det viktiga är att om man sparar i programmens egna format så vänder man sig i huvudsak till de som har de programmen, medan om man använder sig av odf så är tanken att alla ska kunna ta del av dokumentet, oavsett vilket program som används. Därför är det ett väldigt viktigt steg att program inför stöd för öppet format, även om det inte är standardformatet. Att lägga ner fri programvara som har stöd för öppna format är däremot att gå MS ärenden.

 8. Varför skulle det behövas mer än ett bra program för att konkurrera med MS Word? Varför inte lägga allt krutet på att göra OpenOffice riktigt bra?

  Det förenklar för användarna om man gör så. MS dominerar just för att de förenklar för användarna

  Och för att det ska bli enkelt och användbart med öppna format krävs att alla program använder det – som default.

 9. 9 StefanB

  Konkurrens är bra. Genom konkurrensen bidrar alla program till förbättringar och särkilt märkbart blir det om källkoden är öppen.

 10. 10 urbananjar

  Öppen källkod har ingen samlad ledning. Ingen führer, ingen demokratisk församling. Du får göra ett öppet program och jag ett annat, ingen kan tvinga eller hindra oss. Det är både en fördel och en nackdel, men framförallt ÄR det så.

  Vill du påverka inriktningen för AbiWord, så kanske det hjälper att ställa upp och bidra till programmets utveckling. Vi som inte gör det får ta vad vi får. Eller låta bli. Programmet finns därute, men ingen tvingar oss att använda det.

  Själv snackar jag mer om OOo är om AbiWord. Ubuntu har OOo som default, det säger också en del. Styrkan med AbiWord är väl främst att det funkar på väldigt klena maskiner, men jag är lite imponerad över hur många olika filformat det kan hantera.

 11. @stefan: Påstår du att det är en absolut sanning att konkurrens är bra och att därför allt som motsäger det per definition är fel? Eller vad menar du? Om nu konkurrens per definition var så oerhört bra så skulle naturligtvis den programtillverkare som splittrar sina egna program i flest utvecklingslinjer vinna, eller hur? Ser det ut som om det är det som gjort Microsoft till den dominerande aktören?

  Och vad ska vi ha standarder till? Vore det inte mycket bättre med flera konkurrerande? Det brukar vara ett skämt, men det går kanske inte riktigt hem här idag, men jag hoppas att det gör det i morgon… 😉

  @Urban: Visst, alla kan göra sin egen variant. Vad jag säger är att det inte alls är säkert att det alltid är bra. Det finns kanske ingen anledning att stödja AbiWord, t ex. I varje fall inte om de envisas med att som default ha sin egen standard.

  Naturligtvis måste standarder kunna utvecklas och nya skapas, men det är nog inte det som det handlar om här.

  Det här är för mig en smula surrealistiskt. Om ni kommer ihåg ”the Halloween Document” så påstods det ju att Microsoft i det pekade på att

  (1) De själva hade större resurser än de som utvecklar fri programvara, vilket bl a gör det lättare för dem att stödja flera standarder.

  (2) Utvecklare av fri programvara vill ofta ha kredd för att de är smarta – och gör därför ibland egna små krumelurer i stället för att följa den dumma hopen – vilket naturligtvis kan göra det mer komplicerat.

  Jag tänkte när jag först läste det att MS försökte göra det mer komplicerat (och därmed bryta ned konkurrensen), men nu tänker jag i stället att de faktiskt kan sitta och titta på. Fri programvara tar så att säga död på sig själv genom att splittras och göra sig sammantaget mer komplicerad.

  Visst, jag vet att det ser ut som om det går framåt, men utgången är inte alls given. Det är väl fler än jag som minns idén med de låsta processorerna?

 12. 12 urbananjar

  Man får väl se på det här med standarder, liksom på det mesta i världen, som något som bör vägas mot andra krav och behov.

  I vissa fall bör man vara relativt benhård och det gäller dokument som ska arkiveras för eftervärlden eller som behöver kunna distribueras.

  I andra fall är det en mer sekundär fråga, som för mer tillfälliga privata anteckningar.

  Jag skulle inte gärna rekommendera AbiWord till en kommun, däremot gärna OpenOffice.org. Till en privatperson med en gammal seg dator skulle jag se annorlunda på saken.

  Vi får akta oss för att se världen i bara svart och vitt.

 13. Men om du rekommenderar AbiWord till en privatperson, måste du då inte vara noga med att berätta att dokumenten kanske inte går att läsa om 10 år eftersom AbiWord då kanske inte längre finns och inget annat program längre bryr sig om att stödja det speciella format AbiWord använde sig av?

  Är det inte risk att den här förklaringen inte riktigt når fram? Att den du pratar med bara hör ”använd AbiWord” och inte framtida nackdelarna med att AbiWord använder ett eget filformat? De märks ju inte idag, allt verkar ju fungera så bra. Tror du inte att de flesta kommer att tro att det fixar sig?

 14. 14 urbananjar

  Så spaciellt är inte det formatet eftersom det är XML-baserat. Alltså i princip ren text med lite ”taggar”.

  Jag skulle vara betydligt mindre oroad av att ha mina dokument i det formatet än i .doc i alla fall.

 15. Det nya .doc/.docx formatet är väl XML-baserat, eller?

  Varför är du orolig för MS Words format, men inte för AbiWords format? Är det trots allt inte troligare att det är lätt att läsa MS Words XML-format om 10 år än AbiWords? Eller har du några argument mot det?

  Du kanske menar det gamla .doc formatet som inte är XML-baserat? Men det finns ju så otroligt många .doc filer så ingen tror väl att de ska bli omöjliga att komma åt de närmaste åren.

  Mitt syfte med all denna argumentering här är bara att visa att det är svårt att försvara att AbiWord har ett eget (XML-)format. Det är ju precis med egna varianter av olika format som MS har lyckats förhala standardiseringen. Det har tydligen gått så bra med deras taktik, menar jag, att även de som är för fri programvara använder de argument som MS har lyckats föra ut.

  Jag brukar alltid säga att jag beundrar den skicklighet med vilken MS sköter sin marknadsföring. De lyckas alltid, på ett eller annat sätt, få det att se ut som om mottagaren har tänkt tankarna själva.

 16. 16 urbananjar

  Min gissning är väl att AbiWord så snart man hinner går över till samma format som OOo. Varför så inte har skett ännu vet jag inte. Skulle gissa på utvecklarresurser, så din hjälp är nog välkommen.

 17. Tyvärr säger kommer AbiWord aldrig att gå över till OpenDocument (.odt), se här:

  http://www.abisource.com/wiki/OpenDocument_support

  Man strävar efter ”perfection” (se mitt inlägg ovan om the haloween document) och vill därför behålla sitt eget format.

  Det innebär att användare som använder vissa delar av AbiWord blir inlåsta i AbiWords format såvitt jag kan se. Det här gör att jag aldrig skulle rekommendera AbiWord.

  Det gäller alltså inte utvecklar-resurser, man har ställt till det för sig så man klarar det inte. Jag kan förstå hur de tänker, som ett litet bi-projekt är det kanske meningsfullt, men tyvärr drar det kanske resurser från andra håll.

 18. 18 urbananjar

  Då är det ju så att källkoden finns därute och licensen tillåter det, så du kan ju alltid ta koden och packa den med .odt som defaultformat och döpa den till StandardWord, LeoWord eller något annat.

  Å andra sidan eftersom koden är släppt kommer ingen att hamna i den knipa du målar upp. Även om utvecklingen skulle ta stopp finns programmet kvar. Med åren kommer det att upplevas som alltmer ”mossigt”, men det försvinner inte.

  Det scenario du målar upp är betydligt mer sannolikt med diverse program med sluten källkod som tillverkas av olika små och halvstora företag. Vad händer om ett sådant företag konkar eller köps upp? Vi står mitt i ett sånt kaos på jobbet just nu efter att Google varit lite för köpstarka…

 19. Nja, det hjälper inte så mycket att källkoden är fri om det dokument man har skrivit i AbiWord och behöver konvertera till .odt inte går att konvertera till .odt. Som de nu har gjort med AbiWord är det den situation man kan hamna i.

  Så jag varnar fortfarande för att använda AbiWord.


 1. 1 Är glaset halvfullt eller halvtomt? | Gargamel.NU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: