Firefox – en revolution

10Nov09

firefoxJag skrev om Firefox framgångar och femårsjubileet i går. Ser man tillbaks på det hela så är det inget mindre än en revolution. Innan Firefox släpptes höll Microsoft på att krama ihjäl webben eller ”Internet” som du nog skulle säga. Det fanns Internet Explorer och ett antal relativt dåliga konkurrerande produkter.

Folk som gjorde webbsidor gjorde dem för att passa Internet Explorer – inte för att följa de webbstandarder som fanns, och fortfarande finns. Det var lite som om Vägverket byggde vägar för att passa Volvo, inte för att passa alla olika bilar, bussar, motorcyklar, lastbilar, cyklar, sparkstöttingar och fotgängare.

Vi som inte kunde eller ville använda Internet Explorer, som ju bara finns till Windows, möttes ofta av sidor som funkade dåligt eller som helt arrogant körde oss på porten för att vi hade ”fel” webbläsare. De flesta anpassade sig vilket ju inte gjorde situationen bättre.

Så kom Firefox, som var gratis, fanns till Windows, Linux, Mac och det mesta annat man kan ha i sin dator och som dessutom hade finesser som man på den tiden inte kunde drömma om i en webbläsare: Flikar och en rik flora av insticksprogram.

Firefox var dessutom hästlängder säkrare än Internet Explorer, som var direktkopplat med de flesta andra programmen på ett sådant sätt att om man råkade surfa in på en ond sida hade man också datorn full med ohyra.

Dessutom visade Firefox-gänget att man kunde marknadsföra också program med öppen källkod – eller säg gratisprogram, för det där med källkod har jag ju inte förklarat än. Man ordnade releasparties, sålde tröjor, skramlade ihop pengar till tidningsannonser, affischerade och hittade på massor med jippon när föregångarna på sin höjd hade fixat en hemsida och nånstans man kunde hämta programmet.

Givetvis blev det en succé! Webben, ”Internet” alltså, är numera befriat i stort sett. Alla sidor med någon självaktning och respekt för kunder, medborgare eller vilka som nu förväntas surfa in på sidan, följer numera standard och går att surfa till med vilken webbläsare man vill.

I dag finns det också flera nya spännade webbläsare, som börjar ta marknadsandelar och det är bara bra. Folk surfar ju numera inte bara på en dator utan ofta på en mobiltelefon eller med någon annan pryl.

Ursäkta min tjatighet, men installera Firefox du också. Du kommer inte att ångra dig och det är inte ett dugg svårt. http://www.mozilla.com/sv-SE/ (klicka på länken ovan, klicka på ”gratis hämtning” i det gröna fältet i mitten och följ instruktionerna)

TILLÄGG: Ser att också Macbloggen uppmärksammar jubileet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Firefox – en revolution”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: